Виявляється, коронавірус поширюється стандартними темпами. І спад пандемії можна очікувати влітку. Про це розповіла кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України Надія Жолобак розповіла УНІАН. За її словами весна і осінь - це пік захворювання.

Коронавірус, кадр з відео

"Пік захворювань – осінь і весна. Це пов'язано з тим, що в цей період більше скупченість населення: період навчання, тоді як влітку студенти на канікулах, більшість працюючих теж беруть відпустки саме в літній період, а потім повертаються назад в міста, де і запускається колективний інфекційний процес. Влітку коронавірусна інфекція однозначно піде на спад, у тому числі й тому, що коронавірус стійкий до ультрафіолетового опромінення. А оскільки метеорологи обіцяють спекотне літо, вірогідність збереження коронавіруса в навколишньому середовищі, дуже невелика", - зазначає вчений.

Вірусолог Наталія Жлобак, фото Уніан

За словами вірусолога, інфікуючи людини, вірус "живе" в наших нервових клітинах все життя. У переважної більшості людей не проявляє себе, але деяким все-таки псує життя.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

"Звичайно, бувають випадки герпетичного менінгоенцефаліту, системних герпетичних захворювань, але в загальному вірус "не зацікавлений" у смерті людини, його "завдання" – не вбити, а максимально довго існувати в навколишньому середовищі", - додає вона.

Експерт радить у ситуації з COVID-19 – регулярно мити руки, не чіпати обличчя, очі, рот руками. Це звичайні вимоги, які виконуються будь-яким грамотним, культурною людиною.

За її словами, постійне носіння масок неоправдано: їх потрібно надягати інфікованим, хворому, щоб не заразити оточуючих, або ж здорового короткочасно в приміщенні, в місцях масового скупчення людей. Якщо ж не знімати маску годинами, то це лише збільшує ймовірність зараження.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як не заразитися коронавірусом — прості рекомендації, здатні врятувати життя

Як повідомляв портал "Знай.uа" як стати сучасним Робінзоном, коли скрізь паніка - топ-5 безлюдних пляжів для медитації

Також "Знай.uа" писав, коронавірус в Україні: у Твіттер на жарті показали, як все може бути