Низка банків і Міністерство юстиції України почали тестування нового механізму блокування рахунків боржників, який має значно прискорити виконання рішень по заморозці грошових засобів.

Ці зміни запроваджуються у відповідності до постанови Кабінету міністрів "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках в банках по виконавчому провадженню про стягнення аліментів" від 16.04.2019 № 1203/5.

Головним нововведенням стала Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП), яка дозволить виконавцям набагато швидше інформувати банки про необхідні дії щодо заморозки рахунків.

Головною задачею нової системи є стягнення заборгованостей за аліменти, але даний механізм може бути застосований до будь-яких боржників.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

АСВП дозволяє миттєво обмінюватися повідомленнями між виконавцями і банками, тому заморозка рахунків буде відбуватися у той самий день, коли була отримана відповідна постанова. Також це торкнеться і миттєвого розблокування коштів.

Повідомляти клієнта банка будуть лише постфактум, тобто коли рахунок вже заморожено.

Система також дозволяє нюансувати санкції: заблокованим може бути як окремий рахунок, так і всі рахунки боржника; як певна сума на рахунку, так і всі наявні кошти.

У Кабміні планують, що даний механізм стане обов'язковим не лише для банків, а й усіх банківських установ. Наразі Національна асоціація банків України працює над зауваженнями до нової системи.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше на фоні банкрутства російського банку українцям розповіли, яким банкам варто довіряти.

Як повідомляв портал "Знай.ua", НБУ оприлюднив чорний список банків: не несіть туди жодної гривні.

Також "Знай.ua" писав, що банки підклали велику свиню українцям під Новий рік: терміново забирайте гроші.