Проведення пенсійної реформи передбачає періодичну індексацію пенсій (автоматичний перерахунок в автоматичному режимі). Проводиться він, щоб люди, які виходили на пенсію раніше, не отримували пенсію фактично на рівні прожиткового мінімуму.

Пенсіонери

Проводиться індексація за спеціальною формулою, яка враховує стаж, розмір зарплатні, 50% від суми зростання середньої зарплатні в країні за минулі 3 роки і 50% коефіцієнта зростання споживчих цін за попередній рік.

Завдяки цьому перерахунку пенсії збільшуються в середньому на 8,5 -12%.

Також підвищення пенсій заплановано на березень, коли будуть проіндексовані допомоги: страхові пенсії, призначені за Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (за віком, по інвалідності, по втраті годувальника, за вислугу років), та пенсії військовослужбовців строкової служби, призначені за Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Пенсіонери

До того ж, надбавки отримають чорнобильці-ліквідатори за Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Слід зазначити, що доплати за індексації — не одноразові, вони збільшать пенсійну допомогу на цілий рік і дадуть їх не всім. Не отримають доплату ті, хто отримує максимальні пенсії, соціальні пенсії, для нарахування яких взагалі не було стажу та зарплати, і всі види спеціальних пенсій. Це державні службовці, прокурори, судді, помічники нардепів, наукові співробітники.

На квітень теж заплановано підвищення пенсій. Доплата їм належить у тому випадку, якщо після їх виходу на пенсію минуло 2 роки, і в цей час вони працювали. Такі доплати покладені і через кожні наступні 2 роки роботи після перерахунку.

Пенсія

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що пенсію в Україні хочуть поступово перевести з солідарної на накопичувальну.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні в черговий раз мають намір підвищити пенсійний вік.

Також "Знай.ua" писав, як розраховується пенсійний стаж і як його можна докупити.