Хрещення Господнє є одним з ключових подій земного життя Христа. Саме в свято Хрещення Святий дух зійшов з небес, але був він не в людській подобі, а в образі білого голуба, в такому вигляді його і побачили люди. Тому свято Хрещення по-іншому в народі називається Святим Богоявленням, такий термін частіше використовують в церковній літературі. У цей день 19 січня (за новим стилем), Ісус з Назарета прийняв хрещення від Івана Хрестителя і сталося це в річці Йордан. Якщо зануритися в історію свята, то стає відомо, що в перекладі з грецької мови слово «хрещу» (по церковному «хрещаю») означає «занурюю у воду». Тому воді віддається особливе значення, адже вода є початком життя, без якої є лише пустеля, також вода є в утробі жінки в момент, коли вона виношує малюка.

Саме свято Хрещення старовинне і його почали відзначати ще з часів життя апостолів. Православні християни відзначатимуть Водохреща в неділю 19 січня. Це свято не переноситься на інші дати і щороку відзначається 19 січня, а водохресний святвечір прийнято відзначати 18 січня.

У матеріалі ми зібрали інформацію про тонкощі свята, про те, що можна робити і що вкрай не рекомендується.

Що можна робити у свято Хрещення, delfi

Що можна і навіть потрібно робити в свято Хрещення

Перше, що можна робити в свято Хрещення, так це - пірнати в ополонку або ж занурюватися в морські і прісні води, в залежності від того яка на дворі стоїть погода.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Але пірнати потрібно з обережністю, в залежності від стану вашого здоров'я. В цілому купання в ополонці можна вважати відносно молодою, народною традицією. Вода є символом цього дня, багато хто вважає, що вона є образом поновлення і нового життя і навіть змиває людські гріхи, допомагає людям очиститися. Вважається, що вода в цей день має особливі, цілющі властивості і допомагає впоратися з різними недугами і поправити здоров'я. В Хрещення і після нього люди систематично пили водохресну освячену воду і помічали, що здоров'я міцнішає, а існуючі хвороби відходять на задній план. Так, що можна виробити для себе своєрідний курс, і пити по пару столових ложок в день. Варто розуміти, що до занурення в ополонку потрібно підготуватися і в першу чергу морально. Це не повинно бути спонтанне рішення, або ж просто вчинок досконалий на спір. Перед зануренням і після нього слід випити чашку гарячого чаю, можна, щоб це був трав'яний чай, який добре прогріє вас зсередини. Помилково вважати, що алкоголь зігріває краще, для зігріву душі і тіла можна випити просто теплу воду тоді користі буде більше.

Також в цей день можна окропити всі кути будинку святою водою. У свято можна і навіть потрібно потрапити на літургію, після закінчення якої відбувається освячення води. Цією водою і потрібно покропить кути вашої обителі, вважається, що це додає гармонії в сім'ю, а також дозволяє позбутися від негативної енергетики.

У водохресний святвечір 18 січня і безпосередньо на саме хрещення 19 січня можна дотримуватися посту. Або ж хоча б обмежити себе в смаженій, жирній їжі та алкоголі у Водохресний святвечір, а вже на хрещення можна і побалувати себе різними смаколиками.

До занурення у воду необхідно підготуватись, 0566

Що не можна робити в свято

Хрещення Господнє, як і ряд інших християнських свят має ряд обмежень, чого не можна робити.

У цей день і напередодні свята не можна ні з ким лаятись, особливо це стосується кровних родичів. Вважається, що якщо у них в період свята виникає якесь непорозуміння, то потім складно налагодити хороші відносини.

У цей день не можна йти з дому в гніві і кричати, вважається, що будинок «запам'ятовує» всю цю атмосферу, яка може зміцнитися і вилитися спорами і чварами для всієї родини.

Після занурення в ополонку не рекомендується грітися алкогольними напоями, краще замінити їх на гарячий чай і на інтенсивний розігрів за допомогою рушники.

Спілкуючись з ким-небудь, не можна скаржитися і пліткувати, тим більше не можна зводити наклеп на інших людей. Не можна говорити поганих і лайливих слів ні на чию адресу, в спілкуванні навіть не з доброзичливою людиною потрібно проявляти тактовність і стриманість. За заповідями Божими лихослів'я і лайка і в будні дні є гріхом, а в свято так тим більше.

У свято Хрещення не можна займатися домашніми справами. Зокрема, не можна займатися прибиранням, пранням, не можна брати в руки спиці і голку і займатися шиттям і в'язанням. Вважається, що голки і спиці, асоціюються з тими цвяхами, якими були прибиті рук Христа, тому від них потрібно триматися подалі.

На рахунок прибирання в це свято потрібно бути вкрай пильним і обережним, тим більше що свято перепадає на неділю, а згідно православним віруванням в цей день не прийнято займатися прибиранням і іншими побутовими справами. Так, що прибирання краще наводити до свята і бажано навіть до Водохресного святвечора.

У свято Хрещення і після нього не можна займатися ворожінням. Є повір'я, якщо гадати після Хрещення, то можна перегадати свою долю в гіршу сторону.

Занадто широко сказати, що в свято Хрещення нічого не можна робити, адже існує безліч справ, які і можна і потрібно робити в цей день, головне не лихословити і не лаятися. Якщо ж ви починаєте свій день з молитви і подяці до Богу, то не буде великого гріха, якщо разом з цим ви ще зробите пару домашніх справ.

Які прикмети існують в свято Хрещення

У народі спостерігали, що якщо в Хрещення холодна і сонячна погода, то літо буде посушливим. Якщо ж погода стоїть похмура, а повітря дуже свіже, то можна готуватися до хорошого, рясного урожаю.

Якщо в день Хрещення в'є південний вітер, то влітку буде багато гроз і дощів.

Мисливці спостерігали і виявили таку прикмету, що якщо на Водохреща собаки багато гавкають, то значить, буде багато звірів і дичини.

Якщо ж у цей день іде сніг, то рік буде хлібородним.

Одним зануренням в ополонку не змиєш свої похибки і гріхи, тому який би не був святковий або несвятковий день, важливо дотримуватися християнських і православних цінностей, заповідей і жити на гідному рівні. Тоді і доля буде до нас прихильною і буде обдаровувати дивовижними подарунками та чарівними моментами.