Кабінет міністрів України планує відмовитися від чинної системи градації інвалідності й перейти до наявного в Євросоюзі Міжнародного класифікатора функціональності — МКФ. Таким чином, Україна відійде від системи часів СРСР.

Згідно зі словами голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, замість наявної ще з часів СРСР системи визначення груп інвалідності, держава перейде до системи чинної у Європі.

Групи інвалідності, фото: lexinform

Сьогодні в Україні діють 4 групи інвалідності: 1А, 1Б, 2 група та 3 група в залежності від стану особи та її здатності до самообслуговування.

На заміну старій класифікації парламент планує внести зміни в законодавство і скасувати групи інвалідності радянського зразка, перейшовши на стандарти Європейського союзу. Міжнародна класифікація функціонування використовується як універсальна мова для спілкування фахівців. МКФ схвалена усіма 191 членами ВООЗ 22 травня 2001 року.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Показати ще

Групи інвалідності, фото: uhp.org.ua

Згідно МКФ, визначальним є не діагноз людини, а оцінка його фізичних, ментальних і соціальних можливостей та інформація про обмеження функцій.

Очікується, що зміни відбудуться в порядку розрахунків соціальних виплат для категорії громадян з інвалідністю. Якщо зараз допомоги та пенсії для людей з обмеженими можливостями залежать від присвоєної їм групи інвалідності, то надалі соцвиплати будуть розраховувати від відсотка втрати працездатності, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.

Нагадаємо, раніше повідомили, що колишня медик ЗСУ благає врятувати їй життя

Як повідомляв портал "Знай.ua", у 2020 році перерахують пенсії та зарплати українців

Також "Знай.ua" писав, що в Україні граються життями новонароджених