В церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих мучеників - брата і сестри Євлампія і Євлампії. Інші назви свята: «Євлампій», «Євлампій-світильник», «Зимовказник». В цей день селяни виходили дивитися на місяць куди він дивиться і по ньому передбачали погоду.

Євлампій і Євлампія народилися в знатній сім'ї у Нікомидії. Спочатку християнином став Євлампій. Коли він дізнався, що імператор хоче позбавити місто від християн, то посміявся. Тому його відразу ж схопили і привели на суд. Всі тортури Євлампій витримав і не відрікся від Христа. Євлампія, довідавшись про суд, відразу ж прибігла, оголосила себе християнкою і заявила про готовність терпіти муки з братом. Скоро їх обох стратили.

Чого не можна робити 23 жовтня

В цей день є багато обрядів, пов'язаних з вогнем, тому плювати в полум'я не можна. Це великий гріх, за яким послідує покарання від вогню. Вілякі багатства будтьу притягувати неприємності. Чим багатший, тим сильніше будуть і неприємності. Щоб позбутися від цього негативу, потрібно вранці роздати дріб'язок жебракам, але ні в якому разі не дивіться їм в очі.

Народні прикмети на 24 жовтня

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Приказки і прикмети

  • За прикметою, якщо 23 жовтня йде дощ, то снігу до самої Казанської не буде.
  • Мороз на Євлампія пророкує, що він ще чотири тижні протримається.
  • Східний або південно-східний вітер обіцяє похолодання.
  • Немає морозу 23 жовтня, – прикмета, що зими ще 4 тижні не буде.
  • Зима прийде скоро, якщо вербове листя жовтіє знизу.
  • 23 жовтня, на Євлампія постійно гасне скіпка, – прикмета, що нечисть в будинку оселилася. Потрібно прочитати «Отче наш».
  • Народжені в цей день – рішучі, самовпевнені і наполегливі люди. Вони працьовиті і цілеспрямовані.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.