Більше 60% води на території нашої країни визнано непридатною для вживання. За статистикою Державного агентства водних ресурсів України загальний обсяг забруднення стічних вод становить 952 млн. Куб. м.

Головними винуватцями вважають масштабні виробництва. Саме їх заводи і потужності отруюють стічні води. Причина - відсутність очисних споруд. Але ж подібні новації допомогли б не тільки зберегти чистоту водних ресурсів країни, а й принести вигоду тим компаніям, які зважилися їх встановити на своїх заводах і промислових зонах.

На щастя, перші кроки в цьому напрямку нещодавно були зроблені молочним підприємством «Люстдорф» (ТМ «Селянське», «На здоров`я», «Ідеаль Немолоко», «Бурьонка»). Так, 10 жовтня 2019 відбувся прес-захід в м. Іллінці (Вінницька обл.), присвячений відкриттю очисних споруд компанії. Співробітники «Люстдорф» ділилися своїм досвідом, розповідали про витрати і вигоди, які вони отримали після впровадження подібної екологічної ініціативи, а також про причини, які спонукали їх до цього.

Представники компанії давно стурбовані катастрофічною ситуацією, яка сформувалася навколо водних ресурсів нашої країни. Саме тому, за їхніми словами, "Люстдорф" першими створили очисну споруду, яка переробляє 2 млн. літрів води щодня, що за обсягом можна порівняти із 5-ма шкільними басейнами. Аналогів подібного проекту в Україні немає.

Очисні споруди Люстдорф

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Говорячи про труднощі, з якими зіткнулася компанія - це, в першу чергу, - фінансові інвестиції. Такий проект обійшовся «Люстдорф» у 6,5 млн. доларів, а на повну реалізацію пішло близько шести років роботи. Долучалися до ініціативи європейські технологи. Так, розробкою і постачанням обладнання займалася німецька компанія Hager Elsasser Gmbl, а безпосереднім запуском - польська компанія WaWaTech.

Очисні споруди Люстдорф

Як результат, "Люстдорф" отримали не тільки очищену воду, яка не шкодить навколишньому середовищу, а за показниками навіть краща, ніж вода в річці, в яку вони скидаються. Також в процесі очищення компанія отримує біогаз, який забезпечує технологічні потреби очисних потужностей і мінеральні добрива.

Очисні споруди Люстдорф

Подібний очисний комплекс, на сьогоднішній день, - єдиний. Саме тому один з власників "Люстдорф" Олег Васільєв зазначив: «Як лідер українського виробництва, ми відчуваємо свою відповідальність і зобов'язання дотримуватися європейських стандартів і впроваджувати їх в Україні. Ми розуміємо необхідність збереження екології для майбутніх поколінь і закликаємо українські підприємства почати будувати власні очисні споруди. Ми з радістю поділимося досвідом, тому запрошуємо всіх зацікавлених до нас - подивитися на власні очі, як все працює».