Наукові аніматори «Pixel Movers & Makers» Кевін Плак і Марло Гарнсуорті створили 50-секундний анімаційний кліп про переміщення айсбергів в Антарктиді з 1976 по 2017 рік.

Головним джерелом інформації для візуалізації стала Антарктична база даних відстеження айсбергів, повідомляє Naked Science. Тут були зібрані дані з шести супутників, які відстежують об'єкти на Землі за їх відображеною енергією.

«Не виявивши явного сплеску в рухах айсбергів за останні роки, я був здивований. Але крах шельфового льодовика Ларсена і розпад "B-15" виглядають дуже ефектно», — говорить автор відео Марло Гарнсуорті.

На ролику можна побачити, як айсберги, відірвавшись від Антарктиди, рухаються проти годинникової стрілки, і після цього вирушають вниз за так званою «Алеєю айсбергів», де спостерігається антарктична циркумполярна течія. Під дією океанських вітрів і течій айсберги тануть і у вигляді води повертаються в океан.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Раніше портал Знай.uа писав, що у льодах Антарктиди знайшли космічні кораблі інопланетян

Велика за площею Антарктида довгий час "не дозволяла" вченим поглянути на неї в усьому масштабі. Це стало можливо лише в 70-х роках минулого століття з появою супутникових технологій. Згідно з даними вчених, з 1992 року зникло більше трьох трильйонів тонн льоду в Антарктиді. І 40 відсотків від цієї кількості — за останні п'ять років.

Якщо внаслідок глобального потепління Антарктида повністю розтане, світовий рівень моря може піднятися більш ніж на 50 метрів.

Як раніше повідомляв портал Знай.uа, страшна брила льоду пливе прямо на нас, що думають вчені.

Також Знай.ua писав, що сотні найдавніших мумій розкрили ще одну таємницю Антарктиди