Найчастішим гостем на новорічному столі є червона ікра. Ох, ці бутерброди з маселком та ікоркою, вони підкорили не одне сердечко.

Але не кожен знає, що і червону ікру можуть підробляти. І поки ви похапцем скуповуєтесь на Новий рік, то можете відхопити баночку фальшивого продукту. Звичайно ж є способи запобігти цьому і відрізнити ікру від підробленої. Нікому не хочеться зустрічати Новий рік із фальшивою ікрою.

Вова Ярославський, міні-оладки з гарбуза, авокадо і червоної ікри

Як відрізнити справжню червону ікру

Найчастіше на прилавках можна знайти лососеву ікру. Щоб розібратися в її справжності прямо в магазині, слід звертати увагу на такі фактори:

  • ГОСТ. На відміну від ТУ, ГОСТ гарантує наявність лише тих інгредієнтів, які відповідають заявленій рецептурі. А саме самої ікри, солі та консерванту (на вибір - сорбінова кислота або бензоат натрію).
  • Назва. Лососева ікра - це дуже широке поняття, тому що до цього виду відноситься і горбуша, і форель, і кета, і нерка, і кижуч, і навіть чавича. Щоб бути впевненими в тому, що в банку не змішали ікру відразу кількох видів риб, краще шукати таку, на якій написано, наприклад: «Ікранерки».
  • Місце виробництва, дата. В ідеалі упаковувати ікру мають прямо там, де й добувають. Дата виробництва має відповідати часу нересту конкретного виду лососевих.
  • Цінова категорія. Не варто сподіватися, що за пару сотень ви можете купити справжню ікру - вона коштуватиме у кілька разів дорожче. Іноді, на жаль, під виглядом якісного та дорогого продукту можуть підсунути другосортну ікру, і якщо до того ж банка бляшана, то визначити це у магазині буде неможливо.
  • Зовнішній вигляд ікри. Запам'ятайте, що рідини в банці має бути зовсім небагато, а ікринки - всі однакового розміру. Нехай вас не бентежить, якщо маленька ікра. Наприклад, у форелі ікринки діаметром всього 3 мм. Зате ікра кети — до 8 мм. Але в будь-якому вигляді ікри, якщо вона натуральна, чітко проглядається жирова цятка - це і є зародок.
  • Консистенція. Спробуйте перевернути банку. Якщо ікра не падає вниз, вона справжня. Допустимо, якщо впало кілька ікринок.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Популярні новини зараз

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб

Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Нагадаємо про правильний рецепт смаженої картоплі: коли солити і чи потрібна цибуля з часником.

Раніше ми повідомляли, як приготувати квашений перець: несподіваний рецепт на зиму, який зробить конкуренцію капусті.