Зовсім скоро всі господині почнуть готуватися до одного з найважливіших християнських свят, яке відзначається більш ніж в 100 країнах світу. Приготування до Різдва зазвичай починаються ще за пару днів - всі наводять чистоту в будинку, завершують суворий піст, відправляються у православні храми на богослужіння, і звичайно ж, роблять заготовки для святкового столу.

Всього на столі в різдвяний вечір має стояти 12 страв, і кутя - найголовніша з них. Існує чимало цікавих рецептів приготування традиційної різдвяної солодощі. Її готують з різної крупи, з додаванням меду і маку.

Кутя з рису

Інгредієнти:

Рис пропарений - 1 стакан
Мак – 100 г
Горіхи – 100 г
Ізюм
Мед за смаком

Приготування:

Популярні новини зараз

У Бурятії помітили "вершників Апокаліпсису" на чорних жеребцях: викликають дикий сміх замість жаху

Мобілізовані з рф "самознищуються" горілкою дорогою в Україну, а матері мріють збагрити синів-наркоманів

"Зимові" платіжки за газ змусять гаманці "схуднути": чому українцям доведеться платити більше

І Приват, і Ощад, і будь-який інший банк: українці ризикують залишитись без грошей, як врятуватися

Показати ще

1. Рис пропарений відварюємо до готовності.
2. Мак промиваємо гарячою водою, проварюємо хвилин 5, добре зціджують воду і розтираємо до появи білого молочка.
3. Горіхи необхідно дрібно порубати.
4. Охолоджений пропарений рис з'єднуємо з маком, додаємо за смаком мед, родзинки і подрібнені горіхи. Все добре розмішуємо.

Кутя з рисом

Кутя з перловки

Інгредієнти:

Перловка - 200 г
Мак – 150 г
Очищені горіхи - 50 г
Ізюм - 50 г
Мед і цукор за смаком
Вершки - 1/2 склянки

Приготування:

1. Перловку промиваємо і заливаємо водою в співвідношенні 1 до 3. Варимо перловку до готовності, як зазначено на упаковці, після цього охолоджуємо кашу.
2. Мак заварюємо окропом і варимо до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відціджують і перекручуємо через м'ясорубку або ж перетираємо в ступці.
3. Для того щоб родзинки розм'якли їх попередньо запарюємо в окропі 5-10 хвилин.
4. Мак додаємо в перлову кашу, додаємо подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Ретельно перемішуємо все з вершками.
5. Кутю подаємо на різдвяний стіл охолодженою.

Кутя з перловкою

Кутя з пшеничної крупи

Інгредієнти:

Пшенична крупа - 1 стакан
Мак - 70 г
Ізюм – 1-2 ст. л
Мед – 1 ч. л.
Волоські горіхи - 0,5
Цукор за смаком
Курага для прикраси

Приготування:

1. Мак заливаємо окропом. Даємо деякий час настоятися.
2. Мак пропускаємо через м'ясорубку (можна так само подрібнити його в блендері або перетерти в ступці)
3. Варимо пшеничну крупу в співвідношенні 1 до 3 до готовності 20 хвилин.
4. Ізюм промиваємо, горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо в блендері.
5. Змішати всі інгредієнти. Перемішуємо, зверху кутю прикрашаємо курагою.

Кутя з пшеничної крупи

Нагадаємо, Микола Тищенко нарешті показав, як виглядають його знамениті "мітболи по-оболонськи": "Це яловичина по 20 грн"

Як повідомляв Знай.uа, з чорною ікрою, шампанським та феєрверками: Як козаки святкували Різдво 300 років тому

Також портал Знай.uа писав, спосіб приготування традиційних "пампух" за Галицькою рецептурою: найкраще, що можна подати після куті на Різдво