Уже зовсім скоро українці будуть відзначати велике свято – Великдень 2019. Ми підготували оригінальні рецепти страв, які стануть ідеальним доповненням до святкового столу.

Серед всіх урочистостей, які відзначають в Україні, мабуть, найбільш улюблене свято – Світле Христове Воскресіння. Великдень – найрадісніше і веселе православне свято, яке є символом перемоги життя над смертю, весни над зимою. І це торжество несе особливу віру і надію на світле майбутнє.

Великдень ніяк не може обійтися без святкового застілля. З давніх часів великодній стіл відрізнявся різноманітністю страв і пишністю. Традиційно, прийнято подавати 48 різних страв, за кількістю днів Великого посту. Готуватися починають ще з Чистого четверга, люди запікають особливу сіль, фарбують крашанки, готують паски, млинці і пряники.

Особливе місце на столі займають традиційні для українців паски і фарбовані яйця. Ці страви готували в кожному будинку без винятку. І сьогодні українці дбайливо ставляться до давніх традицій.

Великдень
Пасха

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Великдень 2019: кращі рецепти страв

Класична паска «Родзинка»

Щоб приготувати смачну паску, знадобиться:

  • Волоські горіхи – 1 стакан
  • Очіщенние насіння соняшнику – 1/2 стакана
  • Ізюм – 1 стакан
  • Яблука – 2 шт
  • Банани – 2 шт
  • Мед – 3 ст.л.
  • Какао порошок – 1 ст.л.

Як готувати:

Перш за все слід замочити горіхи і насіння на кілька годин. Потім висушити їх і перемолоти в блендері. Додайте в суміш родзинки і трохи меду, вимішайте. Візьміть кілька ложок з маси і змішайте з какао.

Викладіть горіховий шар, на нього покладіть порізані банани і яблука. Зверху покладіть суміш з какао. Частину горіхової суміші використайте для змащення бічних сторін майбутньої паски. З фруктів слід вирізати літери «Х» та «У». Додаткова прикраса – декоративні квіти або фігурки.

Залишити в холодильнику на кілька годин.

Что приготовить на Пасху

Смачні паски в домашніх умовах

Паска з цукатами

Для приготування страви, знадобиться:

  • Борошно - 1 кг
  • Вершки - 1,5 ст
  • Вершкове масло - 180 гр
  • Яйца - 7 шт
  • Дрожжі свіжі – 50 гр
  • Ванільний цукор - 1 ч.л.
  • Сіль - 1/2 ч.л.
  • Цукати, горіхи, родзинки, курага - по 1/2 стакана
  • Рослинна олія

Як готувати:

Спочатку слід підігріти вершки, розвести в них дріжджі, висипати половину борошна, додати 1 ст.л. цукру. Дріжджове тісто поставте в тепле місце на годину.

Жовтки слід розтерти разом з цукром. Розтопити масло, остудити його, змішати з жовтками. Коли опара підійде, залийте в неї суміш, ванілін, сіль, горіхи, цукати, родзинки. Потім потрібно збити і додати в тісто.

Після перемішайте все це з другою половиною борошна, залиште в теплому місці. Покладіть тісто в форми, заповнюючи їх приблизно наполовину. Випікати потрібно приблизно при 200 градусах. Для прикраси використовується глазур.

Пасха 2019

Сирна паска / запіканка

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • Сир – 1 кг
  • Сахар – 250 гр
  • Вершкове масло – 250 гр
  • Сметана – 250 гр
  • Жовток – 4 шт
  • Родзинки, ванілін – за бажанням

Як готувати запіканку:

Візьміть сир, протріть його через сито. Так, щоб не залишилося ніяких грудок. Змішайте з вершковим маслом. Розітрійте цукор і жовтки, повинна вийти однорідна маса. З'єднайте її з сиром, родзинками, додайте ванілін. Всі інгредієнти ретельно перемішайте. На дно формочки викладіть марлю, поверх покладіть масу і поставте в холодильник на кілька годин. З'єднайте яєчні білки з цукровою пудрою і лимонним соком. Збийте і покрийте сирну паску.

Сирна паска

Розповідаємо, як приготувати сирну паску холодним способом.

Що знадобиться:

  • Сир – 1,2 кг
  • Сметана – 1/2 склянки
  • Вершкове масло – 100 гр
  • Соль – 1/2 ч.л.
  • Яйця – 2 шт
  • Цукор – 1/2 сткана
  • Родзинки – 3 ст.л.

Як готувати:

Переберіть родзинки, промийте їх і висушіть. Сир перетріть через сито два рази, щоб домогтися повітряного ефекту. Після додайте туди сметану і вершкове масло, сіль, яйця і родзинки. Суміш збийте до однорідної маси, доведіть до кипіння. Після зніміть з вогню і розмішайте. Отриману суміш залийте в форми, накрийте тарілками, залиште в холодильнику на 12 годин.

Что приготовить на Пасху

Шоколадна паска

Що знадобиться:

  • Борошно – 1,5 ст
  • Дріжжі – 1 пакетик
  • Яйця – 8 штук
  • Молоко – 1 ст
  • Цукор – 2 ст
  • Какао-порошок – 100 гр
  • Ром – 2 ст.л.
  • Сіль
  • Цукати – 0,5 ст
  • Для глазурі: 1 яєчний белок, 1 ст.л. цукру або плитка білого шоколаду.

Як готувати:

Підігрійте молоко, змішайте його з дріжджами. Додайте цукор і борошно, залиште в теплі. Змішайте жовтки з цукром. В опару вилийте жовтки, додайте какао, ром, борошно і цукати. Вимішайте тісто, залиште в теплі. Збийте вершки, всипте трохи солі. Введіть все це в тісто.

Форми для запікання змастіть маслом, наповніть тістом. Запікати 30 хвилин на 190 градусах. Для прикраси використовуйте розтоплену білу шоколадку.

Что приготовить на Пасху

Швидко і смачно: салати на Великдень

Салат з беконом

Знадобиться:

  • Молода картопля – 300 гр
  • Рослинная олія – 2 ст.л.
  • Червона цибулина – 1 шт
  • Копчений бекон – 4 смужки
  • Печериці – 140 гр
  • Мікс бебі-салатів – 100 гр
  • Сир з блакитною пліснявою - 85 гр
  • Перец
  • Сіль

Як готувати:

Відваріть картоплю в «мундирі», поріжте скибочками. Смужки бекону обсмажте до золотого кольору. Після у тому ж жирі обсмажити картоплю до золотавого забарвлення, додайте сіль і перець.

Червону цибулю наріжте і обсмажте на олії до м'якості. Гриби також слід обсмажити, заправити перцем і сіллю. З'єднайте в тарілці всі інгредієнти з листям салатів, сиром. Полийте заправкою, перемішайте і подайте до столу.

Что приготовить на Пасху

Теплий салат з куркою і помідорами

Що знадобиться:

  • Стегенця курячі – 2 шт
  • Помідори черрі – 150 гр
  • Лук червоний – 1 головка
  • Сир «Російський» – 150 гр
  • Йогурт – 1/2 стакана
  • Масліни без кісточок – 12 шт
  • Олівкова олія – 3 ст.л.
  • Соєвий соус – 1 ст.л.
  • Перець чорний
  • Сіль

Як готувати:

Стегенце очистіть від шкіри, вийміть кісточки, поріжте скибочками, полийте малою кількістю соєвого соусу. Залиште все це на 12 хвилин.

Поріжте цибулю і помідори, курку підсмажте до стану готовності. Курячу м'якоть змішайте з овочами, маслинами і сиром, попередньо нарізаним кубиками.

Перед подачею салат слід полити йогуртом і посипати сиром.

Що приготувати на Великдень: страви з риби і м'яса

Сирний рулет з ніжною фореллю

Знадобиться:

  • Слабосолона форель – 200 гр
  • Майонез – 100 гр
  • Вершкове масло – 50 гр
  • Яйца – 6 шт
  • Борошно – 5 ст.л.
  • Твердий сир – 50 гр
  • Молоко – 350 мл
  • Кріп – 5 ст.л.
  • Петрушка – 3 ст.л.
  • Сіль
  • Перець

Як готувати:

Розтопити вершкове масло в каструлі з товстим дном. Покладіть туди борошно і, помішуючи, готуйте до стану кремоподібної густої пасти. Потім тонкою цівкою при постійному помішуванні ввести молоко. Варити масу до загустіння, 1-2 хвилини.

Зняти каструлю з вогню і перелити її вміст в миску. Збити міксером до зникнення грудочок, додати жовтки, 2/3 натертого сиру, всю подрібнену петрушку, 1/2 кропу. Злегка посолити. Перемішати до однорідності. Акуратно вмішати в заварну масу окремо збиті білки.

Форму для запікання застелити пергаментом, вилити тісто. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 15-20 хвилин, не відкриваючи дверцята духової шафи в процесі приготування. Злегка остудити.

Сирний корж змастити сумішшю майонезу, залишків сиру і кропу. Зверху покласти тонкі довгі смужки форелі. За допомогою пергаменту скрутити корж щільним рулетом, а потім замотати в харчову плівку. Помістити в холодильник на 2 години.

Царська баранина

Головне в цій страві – правильно вибрати м'ясо, тоді всі зусилля не пройдуть даром, і ви отримаєте справді царську баранину.

Що знадобиться:

  • Баранина (ошийок) - 2 куска
  • Чеснок
  • Спеціі (сіль, орегано, перець)
  • Оливкова олія

Як готувати печену баранину:

Ошийок ретельно промийте, познімайте м'ясо з кінчиків кісток, зачистите їх. Приберіть зайві жири, якщо є. Зшийте два шматки, при цьому захоплюйте кожне реберце, щоб вийшла «царська корона», стягніть її ниткою і закріпіть. Змастіть все оливковою олією, спеціями, кінчики кісток оберніть в фольгу. Всередину покладіть часник.

Запікайте в духовці протягом 1,5 годин. Поки м'ясо готується, підготуйте начинку, наприклад, плов з обрізками баранини. Але рис можна замінити і картоплею або овочами.

Царская баранина