Нідерланди (Голландія) – невелика країна, в якій мало придатної для сільського господарства землі. Однак, користуючись унікальною технологією, голландцям вдалося імпортувати насіннєву картоплю в 70 країн світу. Однак, ця технологія підійде і для дачі, єдина відмінність в тому, що голландці використовують техніку для вирощування цього овочу, а вам доведеться робити вручну.

  1. Вибирає насіннєву картоплю

Для вирощування будуть хорошими бульби діаметром приблизно 3-5 см, більш дрібну або велику картоплю садити не варто – у одного буде мало паростків, а від великого плоду урожай великим не стане. На кожній картоплині повинно бути 5 і більше гілочок. Що стосується сортів, то для голландської технології можна вибрати європейські (Імпала, Ред Скарлет), підійде також український сорт Хортиця. Краще купувати насіннєву картоплю в спеціальних магазинах.

Скрін з відео

  1. Терміни посадки картоплі

В північній часто України картоплю садять в третій декаді квітня, а на півдні – в кінці березня. За народними прикметами рекомендують висаджувати її, коли на березах розпускаються листочки. Є ще один спосіб перевірити – візьміть жменьку землі, утрамбуйте її в клубок, а потім киньте на землю з метрової висоти: якщо клубок розсипався, значить, грунт готовий до посадки, якщо немає – чекайте, поки він ще трохи підсохне.

  1. Підготовка насіннєвої картоплі до посадки

За місяць до висадки картоплі в грунт його потрібно почати пророщувати. Винесіть овоч у світле та тепле приміщення (+18°С) і залиште там до появи паростків. Після цього, коли вона трохи проросте змініть приміщення, щоб було +8°С і чекайте, коли паростки зростуть до 2-3 див.

Популярні новини зараз

На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Показати ще
  1. Сівозміна

На одній і тій же грядці картопля може рости раз на три роки, а хорошими її попередниками стануть озимі зернові культури.

Скрін з відео

  1. Вибір місця для посадки

Картопля любить сонячні ділянки. Посадіть культуру в рівні грядки, це сприятиме правильному і рівномірного поливу, щоб всі кущі однаково отримували вологу.

  1. Готуємо грунт перед садінням

Краще всього почати готувати ділянку під картоплю з осені – її потрібно перекопати на глибину 22-27 см і внести органіку – перегній або компост і мінеральні добрива – суперфосфат, хлористий калій і будь азотне добриво (строго по інструкції). Якщо у вас ділянка на схилі – то її краще перекопувати незадовго до висадки, таким чином весняні води не змиють всі добрива. При перекопці додавайте сечу, а грядки робіть з півночі на південь.

  1. Схема посадки і глибина закопування

Закопуйте бульби на глибину 6-8 см і робіть між ними відстань 30 см, а між рядами нехай залишиться 70-75 див. таким чином на квадратний метр буде висаджуватися приблизно 6-8 картоплин, кожен кущ буде отримувати достатньо світла і вологи від дощу.

Схема посадки картоплі

  1. Хитрощі посадки картоплі

У кожну лунку, куди кладете овоч можна ще покласти жменю яєчної шкаралупи і 100 грамів деревної золи. Крім того, можна додати ще цибульне лушпиння, вона відлякує шкідників. Картоплю укладайте паростка вгору і присипте грунтом, роблячи невеликі горбки.

  1. Догляд за грядками

Приблизно через два тижні з грунту почнуть вилазити перші бур'яни, які потрібно ретельно прополоти, а далі з ними можна боротися хімічними засобами. Однак, якщо не хочете користуватися хімією – продовжуйте полоти грядки вручну. Коли з'являться перші паростки картоплі їх потрібно знову присипати грунтом, щоб вони виросли до 20 див. Також картопля вимагає у теплий період поливу в три етапи – під час бутонізації, в момент цвітіння і через декаду після того як відцвіте.

Скріншот з відео

  1. Збір врожаю

Що стосується строків збору врожаю – то тут є два шляхи: якщо ви хочете зібрати картоплю на наступну посадку – зберіть його на початку серпня, а якщо хочете їсти його – збирайте в кінці літа. Також є такий спосіб – за 10 днів до збору врожаю приберіть бадилля, залишивши коренеплоди в землі, так картопля "дозріє" остаточно і потім буде краще зберігається. Зберігати овочі потрібно в прохолодному приміщенні з вентиляцією.

Нагадаємо, українців попередили про різке подорожчання продуктів.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що ціни на "другий хліб" впали, але радіти рано.

Також портал "Знай.ua" писав, що в Україні різко змінилися ціни на головні продукти.