Заява міністра соціальної політики України Юлії Соколовської про проведення реформи прожиткового мінімуму викликала серйозний резонанс у суспільстві. Відомо, що ПМ планується відв'язати від розрахунку всіх виплат, крім пенсій і допомоги малозабезпеченим.

Так, владі доведеться або підвищувати мінімальні пенсії до реального прожиткового мінімуму, який в два рази вище нинішнього, або пропозицію міністра залишиться тільки пропозицією.

Про це стало відомо завдяки повідомленням українських ЗМІ.

Пенсіонери

Експерти спробували відповісти, чи варто сподіватися громадянам з невеликими пенсіями, а також одержувачам державної допомоги, на значне збільшення виплат.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

На думку експертів, ключовим питанням буде те, який прожитковий мінімум затвердять депутати: реальний чи занижений. Поки в проект держбюджету на 2020 рік закладено такі цифри: ПМ для працездатних протягом року зросте з 2102 грн до 2270 грн, для непрацездатних – з 1638 до 1769 грн. І вперше для такого документа зазначено, що Кабмін повинен здійснити "рішучі кроки для наближення прожиткового мінімуму до 2020 року до його реальної величини, яка може скласти 4251 грн".

пенсіонери

Тобто, Кабмін визнає, що прожитковий мінімум відстає від рівня життя людей і готовий його збільшити майже до мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2020 року повинна стати 4723 грн (+550 грн).

Нагадаємо, у Зеленського з українців здеруть три шкури з-за "формули Штайнмайера": третина зарплат і пенсій.

Як повідомляв Знай.uа в Україні стартував опалювальний сезон: в яких областях вже можна зігрітися.

Знай.uа писав, як убезпечити себе від шахраїв: ці правила врятують ваші гроші на картці.