Рецепт вареного сала

На перший погляд, ідея варити сало може здатися не надто вдалою. Однак такий продукт виходить дуже смачним. Як доповнення до українського борщу, компонент бутерброда або закуска до спиртних напоїв, таке сало завжди в пошані.

Інгредієнти:

  • часник 1 головка
  • Сіль 120 г
  • Паприка мелена 1 ст.л.
  • Сало 500 г
  • Перець червоний мелений 1 ч.л.

Корисна інформація:

  • Найсмачнішим виходить сало з м'ясним прошарком. Але він не повинен бути занадто товстим. Ідеальний варіант - шматок з черевної частини. Якщо є така можливість, придбайте домашнє сало. Воно м'яке, з тонкою шкіркою.

    Популярні новини зараз

    3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

    Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

    Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

    Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

    Показати ще
  • Також при покупці варто звернути увагу на кілька важливих особливостей продукту. Не вибирайте жовтувате або сіре сало, з червоними прожилками. Все це свідчить про тривале зберігання, яке погіршує смак. Віддавайте перевагу салу свині, оскільки кабаняче неприємно пахне через наявність сечовини. На дотик якісний продукт вологий, жирний, але не липкий і не слизький. На ринку часто дозволяють спробувати маленький шматочок сала, щоб оцінити його смак.

  • Обвалювати варене сало можна практично в будь-яких спеціях на ваш смак. Це може бути чорний або червоний мелений перець, паприка, потовчений в порошок лавровий лист, коріандр і т. д. Щоб шматки швидше просочилися приправами, можна зробити кілька тонких проколів ножем або шпажкою.

  • Щоб сало отримало червонуватий колір, його відварюють в цибулинні. Це давно відомий рецепт, яким користувалися ще наші бабусі. Готовий продукт схожий на копчений. На кожен літр води знадобиться лушпиння приблизно від 8-10 цибулин середнього розміру, а також 200-грамова склянка солі. Сало проварюють в розсолі з лушпинням протягом 15 хвилин, а потім стільки ж витримують в ньому, знявши з вогню. Далі потрібно натерти кожен шматок подрібненим часником, спеціями, після чого зберігати в морозильнику. Ніякого неприємного присмаку цибульні лусочки не дають. Головне - добре їх промити.

  • Для копченого смаку в воду додають «рідкий дим» (суміш ароматизаторів, смакових добавок і барвників для імітації копчення). На кожен літр води додають приблизно 5-6 ст. л. цієї рідини. У всьому іншому рецепт такий же, як і описаний нижче. Сало відварюють, натирають спеціями, а потім заморожують. Цей варіант підійде для тих, хто любить копченості, але не має можливості або бажання/часу готувати їх традиційним способом.

  • А ще варити сало можна в пакеті. Головна особливість такого способу полягає в тому, що жир і м'ясний сік не будуть йти в воду при варінні. Для цього вам знадобиться звичайний одноразовий пакет з міцного поліетилену, обов'язково з ручками. Наріжте сало, натріть його часником, спеціями, а потім складіть в пакет. Якщо ви не впевнені в його герметичності, візьміть ще один, або навіть два. Харчова плівка також добре підходить. Щоб сало краще просочилося ароматами спецій, можете попередньо поставити пакет в холодильник на кілька годин. Потім туго зав'яжіть його, випустивши повітря.

  • Покладіть пакет в каструлю і долийте води так, щоб вона на кілька сантиметрів не доходила до країв. Варіть після закипання 1,5 години. Залиште сало охолонути в пакеті, потім трохи потримайте в холодильнику, щоб воно стало щільніше. Після цього продукт можна нарізати і їсти.

Рецепт - варене сало
варене сало

Опис рецепту:

  1. Підготуйте сало, часник, червоний мелений перець, паприку і сіль.

  2. Сало наріжте невеликими шматками. Так воно буде краще просочуватися сіллю і спеціями. Огляньте шкурку. Якщо на ній присутній щетина, потрібно обпалити сало над вогнем, пошкребти шкурку ножем і промити.

  3. Сіль всипте в воду, доведіть її до кипіння і проваріть після цього 5 хвилин. На поверхні води може збиратися піна, якщо сіль не зовсім чиста. Цю піну потрібно знімати ложкою.

  4. Покладіть в сольовий розчин шматки сала. Проваріть після закипання 20 хвилин.

  5. Придавіть сало вантажем і залиште в розсолі ще на добу. Коли розсіл охолоне до кімнатної температури, поставте каструлю в холодильник. В якості грузу підійде блюдце відповідного розміру, на яке потрібно поставити банку з водою. Не потрібно, щоб сало було сильно притиснуте. Йому достатньо постійно перебувати в розсолі.

  6. Натріть часник або подрібніть його за допомогою преса.

  7. Дістаньте сало з сольового розчину і ретельно обсушіть його, промокніть паперовою серветкою. Рівномірно натріть кожен шматок подрібненим часником. Ще можна брусочками нарізати часник і нашпигувати ними сало.

  8. Змішайте чорний і червоний мелений перець. Натріть ними сало. Любителі гострого смаку можуть використовувати тільки червоний перець.

  9. Щільно загорніть сало в фольгу і поставте його в морозильну камеру ще на 5-6 годин. Перед вживанням дайте йому постояти трохи в холодильнику. Тоді сало буде легше нарізати. Замороженим воно сильніше кришиться.

Раніше портал Знай.ua писав про те, що необхідно для смачного борщу взимку: простий рецепт заправки з капустою.

Портал Знай.ua, писав про соковиту відбивну зі свинини з апетитною сирною скоринкою - пальчики оближеш.

Також портал Знай.ua писав, що взимку себе подякуйте: смачний рецепт заправки для солянок і розсольників.