Здорова посмішка це не лише про гарний зовнішній вигляд, а й про здоров'я в цілому, адже ротова порожнина напряму впливає на стан нашого шлунку та інших внутрішніх органів. Тому важливо приділяти увагу належному догляду за зубами.

Тому досить важливо обирати зубну пасту, в якій не міститься шкідливих компонентів, які навіть в невеликій кількості здатні завдати великої шкоди.

Стоматолог. Фото: кадр з youtube

Фтор

Фтор міститься в більшості звичних для нас сучасних зубних паст. Чому? Ще на початку 1990-х років вчені помітили, що в районах, де вода мала більше природного фтору, люди рідше страждали на проблеми з карієсом. Незабаром встановили зв'язок між фтором і гігієною зубів, тому цей компонент став стандартним для зубної пасти.

Здається, менше карієсу — це ж добре. На жаль, історія на цьому не закінчується. Фтор є нейротоксином, який пов'язаний із проблемами зі щитовидною залозою у дітей і дорослих.

В Канаді було проведено дослідження, яке показало, що у дорослих, в яких було виявлено вищий рівень фтору в сечі, також були більш схильні до розвитку недостатньої активності щитовидної залози. Інше дослідження, яке проводили вже в Китаї, показало, що навіть низький чи помірний вплив фтору на школярів мав негативні наслідки для роботи їхньої щитовидної залози та зменшував рівень IQ.

Популярні новини зараз

Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Зуби. Фото: Youtube

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь міститься в фарбах та антифризах. 2018 року Американське товариство контактного дерматиту назвало цей компонент головним алергеном року. Що ж пропіленгліколь робить в зубній пасті? Мабуть, вся річ у текстурі. Саме завдяки цьому компоненту зубна паста стає гладкою, він же запобігає її засиханню.

А ще велика кількість пропіленгліколю може бути токсичною для організму та спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Зокрема, пошкодження нирок і симптоми, схожі на сепсис. Хоча цей компонент часто використовують для виготовлення зубних паст, і він навіть вважається безпечним Управлінням продовольства та медикаментів США, проте більшість все ж замислиться, чи варто щодня ним користуватися.

Догляд за зубами, фото whiteclinic

Парабени

Парабени містяться в багатьох засобах особистої гігієни, зокрема і в зубній пасті, адже вони є звичайними консервантами. Однак триваліший термін зберігання продукту точно не вартий ризиків, які пов'язані з цими токсинами, що впливають на наші гормони.

За даними Environmental Working Group (США), парабени є ендокринними руйнівниками, які можуть імітувати естроген у людському організмі.

Пов'язують їх із різними проблемами: від зниження фертильності до підвищення ризику розвитку раку молочної залози.

Користь для зубів. Фото: youtube

Барвники

Напевно, ви неодноразово бачили яскраві смужки на деяких зубних пастах або яскравий колір самої текстури. Більшість виробників використовують штучні барвники для надання таких відтінків. Хоча вони і схвалені до використання в харчових продуктах, не все так надійно, як здається.

Американське товариство експериментальної нейротерапії провело дослідження, яке виявило, що штучні харчові барвники можуть призводити до гіперактивності та поведінкових проблем у дітей.

А Центр науки в суспільних інтересах, який об'єднав кілька наукових досліджень, стверджує, що такі барвники також можуть стати причиною розвитку алергії та навіть деяких видів раку./

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, ми писали, що молода пара попалася на інтимі, опинившись на великій висоті: вони не врахували, що там є люди.

Як повідомляв "Знай.ua", можна їсти тонами? Вчені винайшли цукерки, які відновлюють зубну емаль