Сало – усіма відомий український делікатес, який можна зустріти практично у кожному холодильнику.

Цей продукт не тільки неймовірно смачний, але й корисний є кілька властивостей, про які вам краще знати. Хоча важливо розуміти, що не всі види сала однаково корисні здоров'ю.

Сало. Фото: скрін youtube

Сало містить вітаміни, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти та селен. Воно має численні переваги для організму, такі як підтримка імунітету, боротьба з раковими захворюваннями, захист судин від атеросклерозу, покращення обміну речовин та жовчогінна властивість. Однак потрібно вміти відрізняти корисне від шкідливого.

Найкориснішим видом сала є сире солоне сало, оскільки після посолу воно зберігає всі свої корисні властивості. Копчене та смажене сало вважаються менш корисними.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

При обробці цих видів сала утворюються шкідливі речовини, які можуть спричинити захворювання, такі як панкреатит, холецистит, утворення каменів у жовчному міхурі та високий рівень холестерину в крові. Тому рекомендується обмежити споживання копченого та смаженого сала або взагалі уникати його вживання. Натомість, слід віддати перевагу першому названому виду.

Сало, скріншот: YouTube

Хоча сире солоне сало може бути небезпечним для людей. Лікарі не рекомендують споживати його особам, які мають захворювання печінки, нирок, жовчнокам'яну хворобу, панкреатит, холецистит, порушення ліпідного обміну або проблеми із надмірною вагою.

У таких випадках слід проконсультуватися з лікарем-дієтологом перед вживанням сала.

Також важливо звернути увагу на якість сала. Старе жовте сало може містити шкідливі для організму речовини, такі як канцерогени і токсини, тому його споживання не рекомендується.

Нагадаємо, краще цим не снідати: 5 продуктів, які зроблять із вас колобка

Як повідомляв "Знай.ua", чому кабачок ідеально підходить для схуднення: готувати можна навіть торти.

Знай.uа писав, як випита на самоті пляшка вина впливає на здоров'я: наркологи попередили про небезпеку