Палеонтолог хребетних Меган Уїтні з Гарвардського університету і біолог Крістіан Сидор з Університету у Вашингтоні проаналізувавши скам'янілості віком 250 мільйонів років. Їм вдалося знайти докази того, що тварини роду Lystrosaurus впадали в сплячку так само, як сьогодні ведмеді і кажани.

Читайте Знай в Google News!

Відомо, що чотириногий листозавр був розміром зі свиню, мав пару бивнів, які не припиняли своє зростання протягом усього життя.

"тваринам, що живуть на полюсах або поруч з ними, завжди доводилося стикатися з більш екстремальними умовами навколишнього середовища. Ці попередні результати показують, що перехід у стан, подібний до сплячки, не є відносно новим типом адаптації. Це древній тип", - стверджує Меган Уїтні.

Lystrosaurus в уяві художника, фото: Wikimedia Commons

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Для тварин, які в той час мешкали біля Південного полюса, сплячка могла бути важливим компонентом для їхнього життя.

" щоб побачити специфічні ознаки стресу і напруги, викликаного сплячкою, вам потрібно поглянути на те, що може скам'яніти і постійно зростало протягом життя тварини. У багатьох тварин цього немає, але, на щастя, у лістрозавра це відбувалося", — пояснив Крістіан Сидор.

Вчені продовжують дослідження в даній області і стверджують, що воно може допомогти в розумінні здатності тварин адаптувати функції організму до зміни сезонів. Якщо ми зможемо з'ясувати, як зробити цей же біологічний трюк працювати на людях, це могло б дати нам нові способи боротьби з хворобами.

Lystrosaurus в уяві художника, фото: Wikimedia Commons

"холоднокровні тварини часто повністю відключають свій метаболізм в важкий час року, але багато ендотермічні або теплокровні тварини, що впадають в сплячку, часто повторно активують свій метаболізм в період сплячки. Те, що ми спостерігали в бивнях Антарктичного Lystrosaurus, відповідає схемі невеликих подій метаболічної реактивації в період стресу, які найбільше схожі на те, що ми спостерігаємо у теплокровних гібернаторов сьогодні", — підсумовує Уїтні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, відомий ясновидець відкрив шлях до Атлантиди, наша планета зміниться назавжди, чекали 12 тисяч років.

Як повідомляв Знай. ua, космонавт з МКС зняв на відео 5 невідомих об'єктів у небі над Антарктидою.

Також Знай. ua писав, що морський тарган потрапив в мережі вчених, 14 лап і "шолом Дарта Вейдера", то що потрібно для "пекельного" 2020 року.