Франц Кафка опублікував за життя всього лише кілька оповідань. Будучи важко хворим, він попросив свого друга Макса Брода спалити після смерті всі його роботи, включаючи кілька незакінчених романів. Брод це прохання не виконав, а, навпаки, забезпечив публікацію творів, які принесли Кафці всесвітню славу.

Перед смертю педантичний і вимогливий до себе Кафка попросив свого друга Макса Брода і свою кохану Дору Діамант спалити всі його твори.

Дора майже виконала його заповіт: ті, рукописи, що були у неї, спалила. Залишила тільки листи Франца і його записні книжки. Але і вони не вціліли - у неї гестапівці все забрали в Берліні під час обшуку.

Дора Діамант-жінка, яка перебувала з Кафкою в останні дні його життя

А от Макс Брод нічого спалювати не став, а, навпаки - став видавати. Так його нещасний друг став світовою знаменитістю. А він вже слідом за ним і в зв'язку з ним. Тепер ім'я Макса Брода майже завжди згадується, коли заходить мова про Франца Кафку.

Вони назавжди тісно пов'язані, адже не лише Брод врятував Кафку від забуття - твори письменника врятували його друга від загибелі.

Коли нацисти стали захоплювати Європу, євреї окупованих ними країн були приречені. Вони могли врятуватися тільки втечею (перший час нацисти ще давали таку можливість), але всі країни освіченого західного світу, включаючи США і Великобританію, що мала мандат правління над Палестиною, дружно закрили перед ними кордони.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

За деякими свідченнями, Макс Брод намагався виклопотати собі еміграційну візу в США, пропонуючи американським видавництвам і університетам неопубліковані рукописи Кафки. Його не взяли навіть з таким цінним додатком. Тоді він зумів купити сертифікат на поселення в Палестину. І поїхав в 1939 році, незадовго до початку Другої світової війни, коли ворота остаточно зачинилися, як кажуть, останнім поїздом. Встигнувши прихопити з собою валізу з рукописами.

Макс Брод, близький друг і видавець Франца Кафки, 1937 рік