Вчені з Якутії провели генетичний аналіз, який показав, що стародавні печерні Леви Євразії не є підвидом звичайних левів, як вважалося раніше.

Про це дослідники повідомили в статті в журналі Nature.

Судячи з наскальним малюнком, гривою печерні леви не володіли. В епоху плейстоцену, коли людина лише з'являвся і переживав кам'яний вік, ареал проживання древніх печерних левів був істотно більше, ніж у сучасних. Вони мешкали на більшій частині Євразії, включаючи Сибір.

До цих пір вчені всього світу вважали, що печерний лев є лише підвидом (Panthera leo spelaea) звичайного, що дожив до наших днів. Однак аналіз зразків мітохондріальної ДНК печерних левів показав, що еволюційні лінії двох видів розійшлися набагато раніше, ніж передбачалося - 1,85 мільйона років тому. Печерні Леви-окремий, краще адаптований до холоду вид.

H. Harder. Печерний лев. Фото: Вікіпедія

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

За цей час печерні леви і самі встигли розділитися на підвиди: західний - населяв Європу, і східний - мешкав в Сибіру. Харчувалися сибіряки і європейці теж по - різному: їжею для перших служили олені, а для других-степові дикі бізони і коні.

Нагадаємо, раніше в загадкових надрах Сибіру виявили триметрового дорослого монстра: вчені не вірять своїм очам.раніше в загадкових надрах Сибіру виявили триметрового дорослого монстра: вчені не вірять своїм очам.

Як повідомляв портал "Знай.uа", за що собаки так ненавидять кішок: вчені поставили крапку у війні пухнастиків.

Також "Знай.uа" писав, бій з котінню: навіщо мурчики б'ють себе задніми лапами.