Більше 1200 років натуральна віспа хвилювала людство до остаточної перемоги захворювання у 1980-х. Але високозаразна вірусна інфекція не завжди була такою летальною. Про це стало відомо завдяки дослідженням останків вікінгів, в зубах яких були виявлені найдавніші з нині відомих штамів вірусу натуральної віспи.

“Дата появи віспи завжди була неясною, але завдяки [генетичній] послідовності самих ранніх з відомих штамів вірусу-вбивці, ми вперше довели, що віспа існувала в епоху вікінгів, — говорить професор Копенгагенського університету Мартін Сікора і один з авторів дослідження. — Хоча ми не знаємо напевно, чи був цей штам віспи смертельним і чи став причиною смерті вікінгів, [останки] яких ми відібрали, вони безумовно померли з віспою в кровотоці”.

Археологічні дослідження, фото: Популярна механіка
Археологічні дослідження, фото: Популярна механіка

Відкриття дало зрозуміти, що теорія про воїнів, які поверталися з Хрестових походів XI-XIII століть і завезли віспу в Європу — невірна. Так як вже 1200 років тому захворювання було широко поширене в Північній Європі. Інфекція є однією з найбільш смертоносних в історії людства. Серед усіх захворілих близько третини виявилися загиблими, а ще третина — залишалися знівеченими або сліпими. Лише в XX столітті від віспи загинуло близько 300 мільйонів чоловік. А домогтися результативності при боротьбі із захворюванням допомогла глобальна програма вакцинації.

Також дослідники повідомили про відмінність вірусів віспи XX століття і знайдених у скелетах стародавніх вікінгів, зібраних з різних куточків Європи. Ранні патогени виявилися ближче до вірусів тварин і, ймовірно, інфекція була менш летальна.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Археологические исследования, фото: Фокус
Археологічні дослідження, фото: Фокус

Керівник дослідження Єске Виллерслев підсумував: “Знання про минуле можуть захистити нас сьогодні. Коли тварина або рослина вимирає, вона не виникає заново. Але виникати заново можуть мутації, а віруси здатні мутувати або передаватися [людям] від тварин”.

Нагадаємо, під Запоріжжям розкопали городище легендарних скіфів.

Як повідомляв "Знай.uа", у Центральній Монголії археологи виявили стародавнє місто Драконів.

Знай.uа писав, що в Україні археологи натрапили на древню могилу з легендарними артефактами.