Золотий диск Мурдофа — дивовижний артефакт, який зберігається у Державному музеї Нижньої Саксонії в Ганновері (Німеччина).



На території Східної Фрісландії (регіон Нижньої Саксонії) диск був знайдений фермером в 1910 році. Чоловік не придав знахідці особливого значення і віддав у якості іграшки своїм дітям. І тільки через декілька років диск викупив антиквар, який пізніше продав його дослідникам.


Протягом тривалого часу диск вважали просто звичайним талісманом.Віднедавна з’ясувалося, що це древній астрономічний календар. Археологи вважають, що диску Мурдофа 3,5 тисячі років, і створений він в Бронзовому столітті.

Після довгих досліджень вченими з'ясовано, що на диску зображено рух планет Сонячної системи. Найцікавіше, що на цьому артефакті є дев’ять планет – і це свідчить, що пізнання древніх майстрів в астрономії воістину дивні.

Але натомість деякі дослідники вважають, що цей артефакт належить Гіпербореї – далекій північній країні, що мала тісні зв’язки зі Стародавньої Греції. Цей диск абсолютно не типовий для північних народів – подібні вироби були властиві для еллінської культури.

Такі знахідки в Європі не єдиний подібний артефакт. У Швейцарії у 2001 році був знайдений небесний диск, на якому золотом зображені Сонце, Місяць і 32 зірки, в тому числі скупчення Плеяди.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Показати ще

Нагадаємо, сюди ще не ступала нога людини — магічна гора Кайлас у Тибеті творить дива

Нагадаємо, таємницю стародавнього скіфського воїна розкрито - він дівчина.

Як повідомляв Знай. ua, у Єгипті виявили мумії підданих великої правительки.