Міжнародна група дослідників на місці розкопок у Йорданії знайшла десятки загадкових неолітичних статуеток і фігурок. Вони знаходилися в похованні віком близько 10 тисяч років, йдеться в статті журналу Antiquity.

В середині дев'ятого тисячоліття до н. е., відомої як неоліт, іконографія тільки почала активно поширюватися на Близькому Сході, однак знайдені статуетки можуть допомогти фахівцям більш ретельно вивчити особливості її розвитку.

Фігурки зовні дуже нагадують кремнієві знаряддя древньої людини. Однак, більшість з них було знайдено в похованнях, а для кремнієвих знарядь праці подібне є не характерним. У зв'язку з цим вчені прийшли до висновку, що артефакти могли мати певне сакральне значення. Іншими словами, вони були навмисно покладені в поховання разом з померлими.

фото Kharaysin archaeological team / Antiquity Publications Ltd

Можливо, знайдені в Йорданії артефакти були результатами перших спроб створення божественних скульптур. Також є думка про те, що вони могли бути "провідниками магії", які використовувалися під час проведення ритуалів.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

У підсумку дослідники уважно проаналізували знахідку і з'ясували, що вони володіють вираженими людськими формами. Контур у вигляді скрипки, з виїмками, що позначають талію і шию, підтвердив припущення археологів, що знайдені фігури справді є статуетками.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, останки скіфського воїна було знайдено в кургані Сариг-Булун ще в 1988 році. Вчені здивувалися, коли результати нещодавно зробленої ДНК-експертизи не виявили Y-хромосому, що відповідає за чоловічу стать.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи знайшли під час розкопок на території давньоєгипетського храму Тапосіріс-Магна мумії двох знатних людей, які жили за часів правління Клеопатри. За словами вчених, знахідка може привести до поховання цариці.

Також портал Знай.uа писав, що вчені здійснили реконструкцію обличчя людини, що жила 8 тисяч років тому.