Залишки скіфського воїна були знайдені в кургані Сариг-Булун ще 1988 року. Захоронене тіло було розміщено в колоді, що сприяло природній муміфікації, разом зі зброєю: колчан з бронзовими та костяними стрілами, сокира та лук.

Археологи дійшли висновку, що захоронення датується VII століттям до н. е., тобто раннім скіфським періодом.

Залишки тіла відправили на ДНК-експертизу в лабораторію історичної генетики. І як здивувались науковці, коли результати аналізу не виявили Y-хромосому, що відповідає за чоловічу стать.

"Ця дитина спочатку вважалась хлопчиком, тому що з ним були знайдені археологічні знахідки, які зазвичай приписуються чоловікам: сокира, лук, стріли", - сказала археолог Варвара Бусова з Россійської академії наук.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Як виявилось, весь цей час, в кургані молодим скіфським воїном була дівчина. Це перша подібна знахідка на території Сибіру. Вчені допускають, що її виховували воїном.

"Ця молода амазонка ще не досягла 14 років", - каже ведущий автор нового дослідження, археолог Марина Кілуновська.

Відкриття доводить, що жінки в народі скіфів приймали участь у військових походах, підкреслює автор роботи.

Відкриття повертає нас до літературних творів про амазонок, що передав до наших днів Геродот.

За словами Бусовой, дослідники планують зробити комп’ютерну томографію залишків для того, щоб зрозуміти як загинула молода дівчина-воїн.

Протягом століть міфи про амазонок були недостатньо дослідженими, але тепер з’явилася можливість дізнатися більше про жінок-воїнів за допомогою сучасних археологічних досліджень та вивченню ДНК.

Всього в кургані Сариг-Булун знайдено 7 поховань.

Нагадаємо, Археологи розкопали усипальницю самої Клеопатри – мумій виявилося дві Гробниця Клеопатри багато століть залишалася незайманою

Як повідомляв портал Знай.uа Світ побачив золоте вбрання монгольської принцеси XIII століття Вчені вивчили вбрання монгольської принцеси

Також портал Знай.uа писав, що В Італії під виноградниками відкопали римський скарб, який зводить з розуму – "Таке збиває з пантелику!" Унікальний скарб викопали в Італії