Археологи знайшли під час розкопок на території давньоєгипетського храму Тапосіріс-Магна мумії двох знатних людей, які жили в часи Клеопатри. За словами вчених, знахідка може привести до поховання цариці.

Гробниця багато століть залишалася незайманою, але на сьогоднішній день мумії знаходяться у відверто жалюгідному стані, тому що в староданій храм просочилася дощова вода.

Так, незважаючи на це, дослідникам вдалося визначити, що при похованні останки покрили сусальним золотом – така розкіш дозволялася лише представникам вищих верств суспільства.

"Хоча зараз вони покриті пилом після двох тисяч років, проведених під землею, у свій час вони виглядали вражаюче", - розповів доктор Гленн Годенхо, старший викладач археології в Ліверпульському університеті.

Мартінес і Годенхо в храмі Тапосіріс-Магна, фото Arrow Media

Популярні новини зараз

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Рентгенівський аналіз показав, що останки належали чоловіку та жінці. Ймовірно, вони були священнослужителями, які відігравали важливу роль у підтримці влади фараонів. Це підтверджує зображення скарабея, вигравіруване на золотому покритті однієї з мумій. Як відомо, в Стародавньому Єгипті скарабей був символом відродження та загробного життя, і його образ найчастіше використовували жерці.

Наголошується, що останні розкопки можуть вказати на місце поховання Клеопатри. Провідний археолог Кетлін Мартінес, яка працює на цій ділянці більше 14 років і очолює поточні розкопки, впевнена, що саме в цьому храмі вони знайдуть гробницю, хоча зараз вивчена лише його невелика частина.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені здійснили реконструкцію обличчя людини, що жила 8 тисяч років тому.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Антарктиді дослідники виявили яйце гігантської рептилії.

Також портал Знай.uа писав, що у акул знайшли додаткові "зуби" на очах.