Вперше дослідникам вдалося цілком нанести на карту так звану "Стіну Чингісхана". Раніше вважалося що гігантська споруда була створена як частина Великої китайської стіни і призначалася для захисту від армій Чингісхана.

Джерело: видання Antiquity.

Оцінивши різні особливості стіни, археологи припустили, що мета її зведення була іншою.

Стіна, яка іноді називають Північною лінією, тяглася через Монгольську степ на 737 кілометрів. Записи, що стосуються будівництва стіни, не збереглися, тому вчені знають про це масштабне спорудження досить мало.

Велика китайська стіна, фото: youtube

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

"Ще на початку минулого століття було зроблено припущення, згідно з яким Північна лінія була побудована для захисту від набігів монголів. Але ми провели аналіз, який не підтверджує цю версію. Ми вважаємо, що стіна використовувалася для спостереження за кочовими народами і їх стадами", — говорить Гідеон Шелах-Лаві, професор Єврейського університету Єрусалиму.

Вчені під керівництвом професора Шелаха-Лаві перенесли стіну на карту, а потім ретельно вивчили отримані дані. Науковці дійшли до висновку, що "Стіна Чингісхана" насправді використовувалася для розширення впливу імперії Кидан-Ляо.

Китайський глечик, Фото: Global Look Press/Maria Breuer/imageBROKER.com

Китайські династії хотіли підпорядкувати собі кочівників, які жили на північних територіях, тому побудували стіну вздовж ліній доріг, щоб контролювати їх пересування.

Вал Чингісхана — пам'ятка археології, давня фортифікаційна споруда, що складається з вала, рову і системи городищ, що простягнулося на 700 км по територіях Монголії, Росії та Китаю . Сучасна висота валу становить до 1,5 метрів, ширина — до 15 метрів. З північного боку збереглися сліди рову, що вказує на напрям лінії оборони. Територією Росії проходить в районі селища Забайкальськ, рудника Абагайтуй і села Кайластуй. Вал пов'язує 9 городищ, які розташовані на відстані 15 — 30 км. На китайській стороні вал прямує паралельно річці Аргунь. Вал був споруджений за кілька століть до життя Чингісхана.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Археологи у Києві розкопали унікальний дохристиянський некрополь.

Як повідомляв портал Знай.ua, Китайські археологи відкопали золоті копита.

Також Знай.ua писав, Скелети, звалені в купу: археологи в окупованому Криму наткнулися на моторошне поховання.