Археолог і скульптор Оскар Нільсон за дорученням музею шведського міста Мутала здійснив реконструкцію обличчя чоловіка, чий череп раніше знайшли на розкопках на березі однойменної річки. Результати роботи опубліковані в The History Blog.

Повідомляється, що 7700 років тому на місці розкопок було дрібне озеро і очеретяне болото. Дослідники розкопали численні інструменти з каменю, рогу і кістки, а також наконечники гарпуна і списа.

Також були виявлені людські рештки і кістки як мінімум 14 тварин декількох видів (кабан, бурий ведмідь, олень, козуля, лось, борсук). Вік знахідок оцінюється в 7500-8000 років.

Археологам майже нічого невідомо про людські поховання мезолітичної Скандинавії (6-9 тисяч років тому). Знахідка з берегів Мутали була у відмінному стані і тому дуже зацікавила вчених. Один зі знайдених черепів використовували для реконструкції зовнішності людини тієї епохи.

людина мезоліту, фото The History Blog

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Чоловік на ім'я Людвіг був світлошкірим і блакитнооким. У черепа була відсутня нижня щелепа, але її вдалося відновити за іншими параметрами. Стародавній скандинав зображений у шкурі кабана, чиї останки було виявлено неподалік.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, світ побачив золотий наряд монгольської принцеси XIII століття.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Антарктиді дослідники виявили яйце гігантської рептилії.

Також портал Знай.uа писав, що археологи під час розкопок у королівському замку Нови-Сонч виявили під шаром паперу іржаву скриню зі срібними вазами, кубками, столовими приладами з Польщі та Австрії.