Франція – країна з впізнаваною символікою. Якщо їх прапор не відрізняється особливою оригінальністю, то вже герб держави переплутати неможливо. Галльський півень – унікальний символ, в жодній країні світу немає такої емблеми. Однак як же так вийшло, що цей яскравий та голосистий птах став національним символом Франції? Виявляється, допомогла випадковість.

Півень

У давні часи територія сучасної Франції була зайнята кельтами, однак римляни називали цих людей галлами. В латинській мові слово “гал” випадково співпало зі значенням “півень”, і пишеться як gallus. В Епоху Відродження історики почали вказувати півня символом Франції.

Монета з гальським півнем, фото з відкритих джерел

Спочатку на емблемі країни була намальована королівська лілія. Однак після Великої революції у Франції знову згадали про думку істориків Епохи Відродження, і нанесли на емблему того самого галльського півня, з яким ця країна асоціюється і донині. Тоді ж монетні двори почали випускати монети із зображенням цієї птиці.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Нагадаємо, світ побачив золотий наряд монгольської принцеси XIII століття.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Антарктиді дослідники виявили яйце гігантської рептилії.

Також портал Знай.uа писав, що археологи, що проводили розкопки в республіці Тува (Росія), знайшли стародавню гробницю, в якій їх чекала дивовижна знахідка.