Ізраїльські науковці спростували міф, згідно з яким Велика Китайська стіна була призначена тільки для захисту від набігів монголів.

Дослідникам вдалося з’ясувати, що частину споруди використовували для контролю над торговельними шляхами і зборів податків, повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Велика китайська стіна, фото: youtube

Вперше науковці нанесли на карту Північну лінію стіни довжиною 740 кілометрів, яка знаходиться на території сучасної Монголії. Споруда проходить через долини, має відносно невелику висоту і розташовується поруч з дорогами, які ніколи не використовували у військових цілях.

За словами археологів, це свідчить про те, що Китайська стіна ще й обмежувала пересування цивільного населення та худоби, а також полегшувала збір податків, особливо в часи холодних періодів, коли люди переводили домашніх тварин на більш теплі південні пасовища.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Як відомо, стіна Чингісхана (північна лінія) була побудована між XI і XIII століттями, а будівництво Великої Китайської стіни почалося в третьому столітті до нашої ери і продовжилося до 1644 року. Повна довжина споруди становить понад 21 тисячі кілометрів. Це робить її найбільшим пам'ятником архітектури в історії людства. Товщина становить менше десяти метрів, тому історичну пам'ятку вкрай складно розгледіти з навколоземної орбіти.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, з дна Середземного моря витягли якір Афродіти часів стародавніх римлян.

Як повідомляв портал Знай.uа, в артефакті з біблійного святилища, яке розташоване недалеко від Єрусалима археологи знайшли коноплю.

Також портал Знай.uа писав, що в Італії археологи відкопали в місцевих виноградниках вкрай рідкісну римську мозаїку.