У Норвегії прості громадяни виявили в своїй домівці вельми цікаві речі. Господарі старого будинку натрапили на могилу вікінгів, яка таїлася під підлогою приватного будинку. Серед артефактів у похованні знайшли сокиру і скляну намистину.

Археологи заявили, що це перший випадок виявлення гробниць древніх воїнів, про який дізнався світ, під сучасним житлом. Про це стало відомо завдяки повідомленням норвезького видання nrk.

Поховання вікінгів під приватним будинком, фото: nrk

За інформацією журналістів, поховання вікінгів було виявлено під підлогою будинку 1914 року побудови недалеко від містечка Буде на півночі країни. Відкриття випадково зробила сімейна пара Крістенсен.

Виконуючи ремонтні роботи, господарі підняли дошки підлоги в спальні і знайшли кілька каменів. Потім на їм на очі потрапив невідомий предмет. Спершу норвежці помилково прийняли його за колесо від іграшкової машинки. Проте після вивчення артефакт виявився скляній бусиною.

Популярні новини зараз

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

У ході детального вивчення простору під будинком було також знайдено залізну сокиру і кілька інших речей з заліза. Схвильована пара викликала експертів з музею Тромсе. За норвезькими законами, будь-які культурні пам'ятки, створені людиною до 1537 року, підлягають збереженню.

Поховання вікінгів під приватним будинком, фото: nrk

Археологи вже приступили до повномасштабних розкопок. І хоча поховання епохи вікінгів не є рідкістю для Норвегії, це перший випадок виявлення могили під будинком. На думку археолога Мартінуса Хаугліда, намистина з темно-синього скла і залізні предмети належать до пізнього періоду епохи вікінгів, коли Норвегія прийняла християнство і об'єдналася в королівство.

"Ми припускаємо, що знахідки датуються періодом між 950 і 1050 роками і, ймовірно, були поміщені в могилу вікінгів, — підкреслив він. — Я ніколи не чув про щось подібне, хоча займаюся своєю справою майже 30 років".

Знайдені під шаром піску камені, на його погляд, є частиною поховальної піраміди. Хауглід також похвалив подружжя Крістенсен за проникливість і своєчасне звернення до фахівців. Вчений висловив упевненість, що сім'я отримає нагороду від держави за свій внесок в розвиток науки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, жінка прогулялася з пухнастим другом і відкопала зуб гігантського доісторичного монстра.

Як повідомляв Знай.uа у Китаї знайшли унікальний артефакт з містичною рідиною – ніби вірусу було замало.

Знай.uа писав, замок приховує пряму дорогу до пекла? Легенда про найзловісніше місце на планеті.