Заведено вважати, що якщо народна медицина й не допоможе - то точно не нашкодить. Однак у минулому люди намагалися лікуватися абсолютно різними субстанціями, і ефективність деяких з них була надмірною - фактично, як стрілянина з гармат по горобцях. Знай.ua по матеріалах зарубіжних ЗМІ розповідає про деякі справедливо забуті засоби медицини.

Кобиляча сеча як гормональна терапія

кінь, фото Pxhere

Скіфи, які проживали на території сучасної України, не лише вживали канабіс, але й вигадали один з перших гормональних засобів. Скіфські шамани вживали сечу кобилиць з тічкою - вона багата жіночими статевими гормонами - естрогенами. Відповідно, така субстанція викликала фізіологічні зміни - збільшення грудних залоз, зменшення яєчок, зміна типу відкладення жиру. Зараз би це можна було назвати гормональною терапією, але дозування було неможливо визначити, а побічні ефекти включали у себе смерть.

Валеріанка як потужний наркотик

Популярні новини зараз

ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Екстракт валеріани вже давно застосовується у нас як заспокійливе, але у медичній практиці широкого застосування не знайшов. Воно й не дивно - це надто потужна речовина з комплексною дією, яку дуже складно правильно скерувати.

Греки часів античності рятувалися від душевного болю рослиною Valeriana officinalis. Гіппократ писав, що її слід застосовувати від "серцевого тремтіння, поганого сну і нервозності". Валеріану також застосовували й інші стародавні європейські народи, наприклад, сакси.

Травичка проти найпростіших

Стикаючись з малярією, дизентерією, лямбліоз та іншими протозойними (тобто викликаними найпростішими організмами) інфекціями, люди шукали способи їх лікування. За сотні років людина змогла знайти деякі рослини, які допомагають з різним ступенем ефективності навіть при малярії. На жаль, узагальнювати і систематизувати цю інформацію почали тільки зараз.

Одне з таких рослин - катарантус рожевий. Невідомо, який з кількох десятків його алкалоїдів вбиває малярійний плазмодій, але в навантаження при лікуванні людина отримує велику кількість винбластина і вінкристину. Це досить сильні цитостатики - токсичні речовини, що впливають на пухлини і заодно на інші клітини; в наш час ними лікують деякі форми раку - з масою побічних ефектів.

Еуклея наталійская застосовувалося в Південній Африці довгі століття. Формально їїтеж можна використовувати для лікування малярії, але більшість сполук, що містяться в цій рослині (наприклад, лупеола) є більшою мірою цитостатиками і потенційними протираковими агентами. Уявіть - вас вкусив комар, а місцевий знахар дає ліки, від яких випадає волосся, зменшується чутливість, настає млявий параліч, анемія, безпліддя і діарея.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Жодної клізми з молоком та часником: названо топ-5 "бездієвих" методів народної медицини.

Як повідомляв портал Знай.ua, Страждають жінки та чоловіки: ця народна хитрість врятує від найпоширенішої хвороби.

Також Знай.ua писав, Руки і ноги більше не німітимуть: дієвий народний рецепт.