Чорно-біла світлина, на якій зображено симпатичного малюка з довгими кучерями, відома, як фото "наймолодшого злочинця у світі".

Зроблено знімок 17 жовтня 1893 року. У підписі до нього значиться, що на фото зображено Франсуа Бертільон, якому від народження всього 23 місяці. Тобто, майже 2 рочки. А також вказано злочин, у якому звинувачують малюка: "надкусив всі груші з кошика".

Звичайно, знімок дитини жартівливий.Нині це називають фотоприколом.

Насправді цей маленький "злочинець" був сином Альфонса Бертильона, того самого, якого доктор Мортімер в "Собаці Баскервілів" вважав першим за величиною європейським експертом і ставив вище за Холмса.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Альфонс Бертильон винайшов бертильонаж - систему розпізнавання злочинців за їхніми антропометричними даними.

А з появою фотографії винахідник запропонував і особливу систему фотографування- сигналітичну зйомку в якості доповнення до опису зовнішності.

Зйомка була в фас, вигляд збоку і в три чверті обороту. Альфонс використовував спеціальний стілець, в якому середина була опуклою смужкою, щоб людина, яка на ньому сиділа, не змогла рухатися і щоб голову можна було тримати на одному рівні.

А на маленькому синові винахідник просто удосконалював своє відкриття.

Система судової ідентифікації особи, яку розробив Альфонс Бертильон, включала в себе антропометрію, словесний портрет, фотографії та опис особливих прикмет.

Бертильон прийшов до висновку, що для поєднання 14 одиниць вимірювання дорослої людини (зріст, розмах витягнутих горизонтально рук, окружність і довжина голови, довжина правого вуха, лівої ступні, лівої долоні, довжина ліктя, довжина середнього пальця, мізинця лівої руки і т.д .) шанс збігу за теоріє ймовірності дорівнює 1: 286 435 456. Іншими словами, якщо проводити ретельний обмір кожного злочинця і акуратно заносити результати в особисті картки, безпомилкова ідентифікація стане можливою.

Новатору дозволили проводити вимірювання в паризькій в'язниці Санте. І під сміх ув'язнених і колег за три з половиною роки Бертільон обмірив 1800 чоловік, внісши їх дані в картотеку.

20 лютого 1883 року Бертільон зауважив, що параметри одного з новоприбулих уже значаться в його картотеці під іншим ім'ям. Так вперше в історії злочинця було викрито за допомогою неупереджених вимірювань.

На "антропометрію" звернули увагу, і незабаром Бертільон був призначений директором поліцейської служби ідентифікації. Завдяки його системі вдалося уникнути тисяч судових помилок і сотень смертей.

Сьогодні бертильонаж залишився хіба що в підручниках з історії світової криміналістики. На зміну йому давно прийшла дактилоскопія і застосування новітніх наукових досягнень.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як принцеса Діана опинилася під прицілом королівської сім'ї

Як повідомляв портал Знай.ua, унікальний чоловік-сова лякав увесь світ надприродними здібностями

Також Знай.ua писав про неймовірну історію створення легендарної Coca-Cola