Вчені з Ізраїлю виявили нові факти про найдавніший у світі храмовий комплекс Гебеклі-Тепе, розташований у провінції Шанліурфа на південному сході Туреччини. Також виявилося, що будівля зводилася не хаотично, а за єдиним планом. При цьому будівельники мали поняття про закони архітектури, повідомляє Cambridge Archaeological Journal.

Варто відзначити, що Гебеклі-Тепе (з турецької – Пузатий пагорб) почали зводити понад 11,5 тисяч років назад. Унікальна споруда добре збереглася через те, що кілька тисячоліть вона була прихована 15-метровим пагорбом.

Дослідники з Інституту археології Тель-Авівського університету за допомогою комп'ютерного аналізу будівель з'ясували, що центральні точки трьох круглих споруд комплексу формують ідеальний рівносторонній трикутник. Це свідчить про те, що в основі давньої споруди, яку було побудовано за 6 тисяч років до спорудження Стоунхенджа, був єдиний архітектурний проект.

храм Гебеклі-Тепе, фото з Twitter

"Гебеклі-Тепе – це археологічне диво. Він складається з величезних круглих кам'яних споруд діаметром до 20 метрів і монументальних Т-подібних колон висотою до п'яти з половиною метрів... Вважається, що споруда була побудована мисливцями-збирачами. Однак його архітектурна складність для них досить незвичайна", - заявив професор Аві Гофер.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Зараз Гебеклі-Тепе являє собою сучасний музейний центр з туристичною інфраструктурою, підсвічуванням, кафе, сувенірним магазином і відеосалоном, де демонструється документальний фільм про цю унікальну споруду.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, таємниче виникнення майя – знайдено попередників древньої цивілізації.

Як повідомляв портал Знай.uа, 2000 років пролежала в болоті – археологи знайшли те, що належало ще стародавнім римлянам.

Також портал Знай.uа писав, що у Китаї знайшли золоту монету з ім'ям лідера селянського повстання.