В Радянському Союзі все було добре. Тому що не розповідали про те, як насправді погано. У пресі писали про рекордні удої і врожаї, про тріумф у космосі і надпотужну зброю. Однак про гучні події воліли мовчати, про них говорили тільки тоді, коли сховати їх було неможливо. Розглянемо 5 страшних катастроф радянської епохи, які замовчували місяцями, роками, десятиліттями.

  1. Таран житлового будинку на АН-2. У неділю, 26 вересня 1976 року, пілот Володимир Сєрков викрадає з аеродрому в Новосибірську АН-2, і таранить п'ятиповерховий будинок. В будівлі утворилася велика діра, а паливо, яке розтеклося по всьому під'їзду, запалало. Загинули 4 людини. Таким чином Сєрков хотів помститися колишній дружині, яка забрала в нього маленької дитини. Однак її у квартирі не було. Про це мовчали 33 роки.

    2. Тиснява в “Лужниках”. Більше 7 років вдавалося приховувати трагедію, що сталася на матчі Кубка УЄФА “Спартак” – “Харлем”. На гру продали всього 20% квитків. За кілька хвилин до закінчення зустрічі, натовп масово кинулася до виходу, щоб встигнути на метро. Але на сходах впала дівчина, яку почали затоптувати. Люди спробували допомогти їй, але потік інших людей зносив їх, про них спотикалися і падали все нові і нові вболівальники. І як на гріх, “Спартак” в цей час забиває гол. Пішли фанати повертаються на трибуни, і стикаються з зустрічним потоком. Всього загинуло 66 осіб.

    3. Крах ескалатора в Москві. Це сталося на станції “Авіамоторна” в 1982 році. Про трагедії не писали 9 місяців. На ескалаторі зіскочив поручень, після чого сходинки понеслися вниз. Люди почали падати, їх придавливали зверху інші падаючі пасажири. Результат – 8 загиблих і 30 поранених.

    4. Вибух балістичної ракети на Байконурі. Про цю подію мовчали 30 років. Балістична ракета Р-16, яку відчували 24 жовтня 1960 року, вибухнула при першому ж пробному пуску. Було допущено грубе порушення техніки безпеки. З-за цього живцем згоріли або померли від опіків 100 чоловік.

    5. Трагедія Валентина Бондаренко. Першою людиною, що побувала в космосі, повинен був стати не Юрій Гагарін. Здійснити політ на кораблі “Схід-1” повинен був Валентин Бондаренко. Проте 26 березня 1961 року, за 3 тижні до старту, у сурдобарокамері сталася трагедія. Смерть була вкрай безглуздою. Бондаренко протирав биодатчик, але впустив вату зі спиртовим розчином на плиту. Намагаючись загасити пожежу рукою, він розповсюдив полум'я. З опіками 80% тіла його доставили в лікарню. Лікарі боролися за життя космонавта 8 годин, але були безсилі. Вперше про трагедію написали лише через 25 років після того, че вона сталася.