Вчені виявили давньоримський дерев'яний човен. Знахідці близько 2 тисяч років.

Археологи розкопали давньоримське судно в місті Пореч, що на Андріатичному узбережжі Хорватії. Місто оточують численні болота повідомляє Crotia Week.

Вчені запевняють, що знахідка має велике значення, оскільки човен добре зберігся і на ньому виявили багато елементів, які дуже рідко можна побачити збереженими.

розкопки в Поричі, фото: Crotia Week

Дерев'яне судно збереглося завдяки тому, що знаходилося на глибині в грунті і не піддавалося впливу кисню. Значну роль в збереженні судна зіграв мул, яким човен був покритий.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

давньоримський дерев'яний човен, фото: Crotia Week

Човен виготовили за допомогою техніки шиття, яка була типовою для північній частині Адріатики. Майстри зв'язували деякі ділянки обшивки мотузкою через отвори, в які вставляли дерев'яні цвяхи. Після цього накладали ребра, які фіксувалися на готовій пластині за допомогою великих дерев'яних цвяхів.

давньоримський дерев'яний човен, фото: Crotia Week

"Це римське зшите судно 1-го століття нашої ери. Техніка шиття корабля відома з попередніх періодів. Цей зразок з Пореча - один з трьох човнів, знайдених на суші, які не є частиною підводних археологічних знахідок", - розповів Бартоліч Сиротич, археолог з Краєзнавчого музею Пореча.

Човен знайшли на місці давньоримського пірсу, який був перебудований в I столітті. Довжина судна близько 5 м, ширина - 1,5 м. Добре збереглися ребра, обшивка і кіль. Човен, ймовірно, належав місцевим рибалкам і мав одне вітрило.

Пізніше човен виставлять на загальний огляд в міському музеї.

Місто Пореч було збудоване на крихітному півострові, що виступає із західного боку Істрії. Гавань захищена островом Св. Миколая, що робить її ідеальним місцем для морської торгівлі і оборони. Римський військовий форт з'явився тут у II ст. до н. е. Статус міста він отримав при імператорі Октавіані Августі.

За словами археологів, знахідка також цікава тому, що Пореч колись був стародавньою колонією. Розкопки також показали, як колись виглядала набережна Пореча.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, під Львовом понівечили унікальну пам'ятку археології

Як повідомляв портал Знай.ua, оспіваний у легендах "Храм Георгія" вдалося відкопати на забутих землях

Також Знай.ua писав, найвідоміша пам'ятка архітектури постраждала від стихії