У сучасному світі будь-яка людина на питання, що таке Coca-Cola, легко дасть точну відповідь. Це один з найуспішніших і відомих брендів: експерти оцінюють його більш ніж в 70 мільярдів доларів. І сьогодні важко повірити, що перший рік існування цього напою виявився збитковим для його творців.

Почалася ж історія цього легендарного напою, як часто трапляється, з дрібниці - з домашнього рецепту, складеного хіміком-аматором і за сумісництвом власником невеликої фармацевтичної фірми.

Джон Стіт Пембертон, фотоколаж

8 травня 1886 року в Атланті (США) фармацевт, а в минулому офіцер Армії Конфедератів, Джон Стіт Пембертон у себе вдома приготував в латунном котлі сироп на основі рослинного екстракту і горіхів коли - насіння африканського дерева. Сироп, був солодким і густим

Випробувавши це "вариво" на собі, Пембертон запропонував його для продажу в аптеці "Джекобса" - найбільшій у місті . Справа в тому, що сироп непогано справлявся з болями голови.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Показати ще

У той же день перші порції чудесного зілля, по п'ять центів за склянку, були продані відвідувачам. Протягом першого року існування Кока-Колу розкуповували в кількості дев'яти склянок на день

Через деякий час хтось із продавців зрозумів, що, розбавлені содовою ліки добре втамовують спрагу. Таким чином, народився найвідоміший напій в світі Coca-Cola.

реклама кока-коли, архівний постер

У тій же аптеці Джекоба його стали продавати, запевняючи, що він корисний при розладах нервової системи. У першій версії напою Coca-Cola містилося невелика кількість наркотичної речовини з рослини коки (кокаїну), але кокаїн в ті часи не вважався наркотиком. І лише в 1903 році для напою його стали повністю видаляти з листя способом, подібним до того, який використовується для виробництва кави без кофеїну.

реклама кока-коли, архівний постер

Як розкрутили кока-колу

Перший продаж Coca-Cola був збитковим, і, хоч пізніше напій почав приносити прибуток, Пембертон в 1888 році продав на нього права колишньому співробітнику аптеки по імені Аса Гріггс Кендлер. Той заплатив за формулу Пембертону і іншим вже наявними до цього часу акціонерам 550 доларів.

У 1892 році Аса Гріггс Кендлер заснував компанію "The Coca-Cola Company". У 1919 бізнесмен більшу частину акцій перевів на своїх п'ятьох дітей. Пізніше вони продали акції інвесторам на чолі з Ернестом Вудраффом.

The Coca-Cola Company існує досі, а секретна формула напою як і раніше зберігається в сейфі банку Атланти.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як у США 6-річних дітей перетворили на халявну робочу силу

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені пояснили, звідки виникла древня цивілізація майя

Також Знай.ua писав про історію створення джакузі