Історія “Моссад” знає величезну кількість агентів. Кожен з них прославився по-своєму. Проте, мабуть, найбільш відомим був Елі Коен. В управлінні ізраїльської розвідки він вважався кращим. І дійсно, спецоперації, які проводив Коен, увійшли в підручники з розвідувальної справи. Завдяки його роботі, Ізраїль виграв Шестиденну війну. І саме завдяки Коену, війна тривала всього шість днів, а не шість років.

Елі Коен архівне фото


Коен народився і виріс в Єгипті, в сім'ї сирійських євреїв. Ідеями сіонізму захоплювався з ранніх років, тому замість репатріації з родиною в 1940-х роках, вважав за краще залишитися в арабській країні, і вже тоді почав шпигунську діяльність в інтересах “Моссаду”. Проте пізніше був відкликаний, і від його послуг відмовилися, оскільки спецслужби Єгипту вже знали про його діяльність.
До 1960 року Коен не притягувався до операцій. Жив звичайним життям, одружився, виростив дітей. Проте спецслужби не забули про його таланти. Коена закинули в Аргентину, де була велика арабська громада. Завдяки чудовій пам'яті і здібності до мов, він швидко вивчив іспанську, тому переконати людей у тому, що він живе в Аргентині вже кілька десятиліть, не склало праці. До того моменту він носив ім'я Каміль Амін Таабет, і за легендою був великим сирійським бізнесменом, який працював в Латинській Америці.
Коен швидко втерся в довіру високопоставлених представників діаспори, і через одного зі своїх нових арабських знайомих зміг пробратися до Сирії. “Таабет” швидко втерся в довіру до влади, був присутній на засіданнях правлячої партії і уряду, дружив з офіцерами сирійської армії. Дружба з ними дозволила “Таабету” сфотографувати і описати десятки військових об'єктів на території ісламської республіки, і навіть отримати доступ до секретних документів.
За час роботи в Сирії, Коен домігся видатних успіхів. Завдяки його роботі був зірваний проект по зміні русла річки Йордан, що призвело б до того, що Ізраїль втратив би 30% всієї прісної води. Його інформація допомогла ліквідувати високопоставленого чиновника Третього Рейху Франца Радемахера, який переховувався від суду в Сирії. Крім того, Коен часто бував на Голанських висотах, де перебувала сирійська артилерія. Помітивши, що артилеристи знемагають від спеки, він рекомендував керівництву висадити евкаліпти, що також допомогло б приховати знаряддя. 1967 року ізраїльські ВПС атакували ці острівці зелені, що допомогло швидко знищити артилерію Сирії.

Нагадаємо, під час війни німецьких шпигунів видавала лише одна деталь - вони ніколи б не подумали...

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Нагадаємо, страта повернулася в Таїланд.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Сотні тисяч штрафу і смертна кара - які заходи вводять за порушення карантину.

Також "Знай.uа" писав, що в Китаї ввели смертну кару для хворих коронавірусом.