В холодній і загадковій Норвегії в гірському хребті Йотунхейм на висоті близько 1800 метрів протягом останніх двох десятиліть тане льодовик Лендбрін. Цей льодовик збирав свою масу протягом довгих століть. Саме в цьому місці, поховані таємниці зі скарбами і артефактами легендарних вікінгів. Це місце стало справжнім "Клондайком" для археологів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з норвезьких наукових журналів.

За словами вчених-істориків, географічне розташування льодовика і всі знахідки вказують на те, що близько тисячі років тому місцевий гірський перевал служив дорогою для вікінгів, по якій йшла досить активна торговельна мережа. Вона була актуальною до того часу, поки Чорна чума, яка охопила Європу в 14 столітті, не знищила торговельні союзи і зв'язки.

Знахідка археологів, скріншот: techcult

За минулі роки на кам'янисто-крижаній ділянці, яка займала 35 футбольних полів, відкрилися артефакти IV-XVI століть н.е. Льодовиковий покрив зберігає будь-які органічні матеріали, які інакше були б втрачені під час вивітрювання. Тут знаходять предмети зі шкіри, кісток, дерева та шерсті у відмінному стані.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Археологи знаходили взуття, рукавиці та одяг (навіть цілу вовняну туніку третього століття нашої ери); дерев'яна скриня; санки; волоть, яка цілком могла служити кілочком для шатеру-намета; маленький ножик; старі підкови.

Саме наявність підков підказало, що це не що інше, як стародавня дорога. Також тут було знайдено піраміди з каменів – дорожні покажчики для мандрівників.

"Тепер ясно, що Лендбрін був регіональною транспортною артерією, починаючи з римського залізного століття (1-400 р.) і аж до кінця середньовіччя (1050-1537 рр..)", – розповідають працюючі тут археологи.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Антарктида була тропічним материком? Знахідка віком 40 мільйонів років перекреслила всі уявлення про Землю.

Як повідомляв Знай.uа непримітні речі можуть зробити вас богатієм – топ щасливчиків, які озолотилися на дрібницях.

Знай.uа писав, висячі наскальні труни роками ламали мозок вченим - що приховувала моторошна традиція.