Традиційно винахідниками більшості значущих приладів вважають чоловіків. Це пов'язано з тим, що чоловіки мають привілейоване становище в суспільстві, завдяки чому їм завжди було простіше будувати кар'єру в науці або просувати свої ідеї. Окрім того, саме винаходи в "чоловічих" сферах підносилися суспільством, у той час як інновації пригніченого жіноцтва замовчувались. Знай.ua звертає увагу на топ-7 винаходів, за якими стоять жінки. Авжеж, це далеко не вичерпний перелік їх досягнень, а своєрідна замальовка значущості, яку ігнорує патріархальне суспільство.

Астролябія

Винахід астролябії - приладу для вимірювання координат небесних тіл - приписується Гіпатії Олександрійській, давньогрецькій філософині IV століття нашої ери.

Виробництво ігристих вин

Новорічні прикмети: чому потрібно шампанське
Шампанське

Популярні новини зараз

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Ніколь Барб'є Кліко в 1808 році розробила технологію ремюажа, завдяки якій шампанське за три місяці позбавляється від осаду і стає кристально прозорим. Технологію чекав справжній успіх.

Циркулярна пила

Табіта Беббітт довго спостерігала за чоловіками, зайнятими розпилюванням колод спеціальної пилкою з двома ручками, за які потрібно тягнути то вперед, то назад. Хоча навантаження на обох чоловіків була однаковим, колоди распиливались тільки тоді, коли пила рухалася вперед, а при зворотному русі з колодою нічого не відбувалося. Беббітт подумала, що це марна трата енергії, і в 1810 році створила прототип циркулярної пили, яка пізніше стала використовуватися в лісопильній промисловості.

Перископ для підводних човнів

З допомогою цього приладу, який запатентувала в 1845 році Сара Метер, визначають відстань до спостережуваних об'єктів.

Посудомийна машина

У 1886 році Джозефіна Кокрейн створила ручну машину, яка миє посуд. Лише пізніше з додаванням двигуна цей прилад став входити в користування людей у всьому світі.

Бюстгальтер

Ця деталь жіночого гардероба була запатентована Ермінь Кадоль у Франції в 1889 році. Чашечки цього бюстгальтера підтримували дві сатинові стрічки, а позаду вся ця конструкція прикріплювалася до корсета.

Снігоприбиральна машина

Звичайна секретарка Синтія Вестовер знаменита винаходом пращура сучасних машин для прибирання вулиць від снігу ще в 1892 році.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, 3 винаходи Герона, застосованих лише через тисячоліття.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ТОП-10 винаходів волонтерів для АТО.

Також "Знай.ua" писав, Топ-5 винаходів нобелівських лауреатів.