В місті, де переховувався цар Давид, знайшли фігурку ханаанського бога. Бронзова статуетка Ваала, вік якої оцінюється в 3,3 тисячі років, виявлена при розкопках городища Хірбет аль-Раї на півдні Ізраїлю. У Фінікії і Ханаані Ваала також шанували як бога родючості, війни, неба і тощо.

Спочатку словом Ваал або Баал, що означає "господар, владика", західні семіти позначали будь-яке божество. Невелика бронзова статуетка була знайдена студентами-археологами Університету Маккуорі (Австралія). Вона зображає Ваала, який немов готується до атаки. Під час розкопок було знайдено також статуетку теляти, дві печатки, глиняний посуд XII століття до нової ери, посудини для зберігання масла і вина, масляні лампи та інше.

Розкопки Давидового міста, скріншот: YouTube

Городище Хірбет аль-Раї вчені останнім часом ідентифікують з біблійним містом Циклаг. Саме сюди, згідно З Біблією, Давид втік від царя Саула і оселився з дозволу філістимлян. Згодом місто було передано Давидові, тут він провів майже півтора року і після помазання на царство зберіг свою владу над Циклагом. Проте якось у це велике місто молодого Іудейського царства вдерлися амалекитяни, розоривши і спаливши його. Після цього Давид з невеликим загоном вигнав загарбників і повернув у Циклаг євреїв і филистимлян.

Археологи виявили в Хірбет аль-Раї сліди сильної пожежі — обпалені цеглини і пошкоджені вогнем керамічні судини. Це узгоджується з біблійною історією про розорення міста амалекитянами і зміцнює версію про те, що Хірбет аль-Раї — і є тим самим легендарним Циклагом, який протягом століть грав стратегічну роль у регіоні.

Популярні новини зараз

Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу

Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК

На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Розкопки Давидового міста, скріншот: YouTube

Крім того, в одному з будинків вчені натрапили на кімнату з культовими предметами, частина з яких була виготовлена на Кіпрі, що свідчить про широкі міжнародні зв'язки жителів Циклага.

В 701 р. до нової ери місто було зруйноване ассірійською армією, але згодом було знову заселене євреями. Розкопки в цьому районі тривають вже кілька років, але лише торік археологи зуміли звести воєдино всі факти. У підсумку фахівці прийшли до висновку, що мають справу з біблійним Циклагом.

Розкопки Давидового міста, скріншот: YouTube

Розкопки Давидового міста, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, рівно 108 років назад відправився у свій перший і останній рейс — топ маловідомих фактів про "Титанік".

Як повідомляв портал "Знай.ua", тисячолітній скарб вікінгів ховався серед кукурудзи, кадри неймовірної знахідки. У Нідерландах археолог знайшов рідкісне кільце вікінгів

Також "Знай.ua" писав, коли Октоберфесту ще не було й у планах — знайдено сорт пива віком у 13 000 років. Археологи знайшли в Ізраїлі найдавніше пиво на планеті