Відомий радянський вчений Сергій Корольов ставив під сумнів необхідність відправляти жінку в космос. Він вважав, що крім бажання, здоров'я та інженерних навичок потрібно мати ще і витримку, а також вміти справлятися з емоціями. Про це повідомляє Telegram-канал Один день з минулого.

Космос, pxhere

Так, у червні 1963 року був запущений космічний корабель "Восток-6", яким керувала Валентина Терешкова з позивним "Чайка".

"Я – Чайка! Машина йде добре! Перезавантаження незначні. На борту все гаразд", - передавала вона.

На ділі, Терешкової з самого початку доводилося боротися з космічної хворобою, і цей факт вона ретельно приховувала від команди наземного контролю.

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Також вона не дотримувалася інструкції з орієнтації капсули, не реагувала на позивні. Через нудоту та постійне запаморочення харчувалася не по запланованому раціону. Жалілася на тісноту в капсулі та гермошлемі.

Погане самопочуття перешкоджало їй проводити намічені досліди, до того ж не вдалося зробити необхідні записи, так як Терешкова випадково зламала свої олівці.

А коли в призначений час їй потрібно було вийти на зв'язок з центром безпеки польотів, Валентина пропала. На Землі всі сполошилися, але телеметрія показала, що Терешкова спить.

Земля з космосу, pxhere

Ходили чутки, що через це Корольов був дуже злий, тоді ж він вимовив знамениту фразу: "Поки я живий, жодна одна жінка не полетить у космос".

Потім вирішили достроково посадити корабель "Восток-6".

Однак, на цьому пригоди Терешкової не закінчилися. У момент сходу з орбіти виявилися технічні неполадки. Виправити помилку не вдалося, тим не менш, автоматика "Востока" спрацювала відмінно, Терешкова справила "м'яку посадку" поблизу розрахункового району.

Там її зустріли місцеві жителі, які нагодували її картоплею з цибулею і напоїли кумисом, що порушувало всі медичні інструкції.

На Землі Терешкова намагалася дописати свій бортовий журнал, що не сховалося від очей прибулих пошуковиків. З-за цього Корольов влаштував їй справжній рознос. І незабаром скасував усі заплановані польоти сформованого жіночого загону в космос.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що NASA займається розробкою місії для перенаправлення астероїдів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені з допомогою телескопа "Хаббл" підтвердили, що ядро міжзоряного комети 2I/Borisov почало руйнуватися.

Також "Знай.ua" писав, що в Університеті Арізони розкрили секрет походження величезних резервуарів води на Марсі.