У квітні перед Великоднем православні віруючі відзначають кілька дуже важливих свят, серед них є і Чистий четвер. Це торжество вважається одним з найбільш значущих в році – віруючі згадують страждання Ісуса Христа, які йому довелося винести, щоб врятувати людство. Знай.юа розповідає про головні традиції, заборони, ритуали і обряди цього дня.

Коли Чистий четвер у 2020 році: дата

Цього року дата святкування Чистого Четверга випадає на 9 квітня.

Історія свята

Великий четвер – це один з днів Страсного тижня. Тобто, останніх семи днів життя Ісуса Христа. Історія дня бере початок в Біблії. Мабуть, головне питання, що виникає у людей, чому це свято називають чистим.

Згідно з давньою історії, за три дні до своєї смерті Христос зібрав 12 апостолів на так звану Таємну вечерю. У своїх навчаннях завжди Спаситель стверджував, що кожна людина повинна вести смиренний образ життя і полюбити свого ближнього. Саме тому в той вечір Ісус омивав ноги своїх братів і куштував з ними хліб і вино.

Однак Ісус зібрав їх не тільки з цієї причини – під час Таємної вечері він сказав, що хтось із його учнів найближчим часом зрадить свого вчителя. Однак при цьому називати ім'я він не став. В результаті так і сталося – в ніч на п'ятницю Юда Іскаріот продав Сина Господнього ворогам за 30 срібних монет.

Популярні новини зараз

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Історики досі не змогли з'ясувати, через що учень так вчинив з учителем. Існує кілька версій. Згідно з однією з них, Юда був розчарований в Спасителі і не вірив в його вище призначення. Згідно ще одного трактування, таким чином Юда хотів перевірити надздібності Христа. Крім того, ряд істориків вважають, що таким чином зрадник хотів підняти повстання в Єрусалимі.

Чистый четверг фото: pixabay

Народні традиції та звичаї

У Чистий четвер існує кілька важливих традиції. Головна з них – купання до сходу сонця. Християни вірять, що вода у Чистий четвер має цілющі властивості. Згідно з правилами, людина повинна митися до світанку, а після умити обличчя з срібного посуду. Таким чином людина омивається від гріхів і поганої енергії. Відбувається свого роду обнулення всього поганого.

Також в Чистий четвер треба провести прибирання у себе вдома – помити підлогу, витерти пил, вікна. Тобто прибирання повинно бути дуже ретельним. Вважається, що разом з брудом і безладом йдуть гріхи і негативна енергія. Інакше, як говорили за старих часів, "пил і бруд можуть потрапити в очі Ісуса".

Ще одна прикмета в Чистий четвер – рахувати всі гроші, які є в будинку. Причому зробити це потрібно три рази – до світанку, вдень, а також після заходу Сонця. За легендою, така процедура здатна приманити фінанси в будинок і примножити вже наявні заощадження.

На Чистий четвер належить випікати паски, варити і фарбувати яйця. Багато хто вважає, що цю процедуру потрібно робити в суботу, проте це не так. У Чистий четвер заготовку тіста потрібно почати рано вранці, а вже ввечері, після прочитання молитви, можна починати приготування. До речі, від кількість пасок на столі, буде залежати і те, який у людини буде майбутній рік.

Крім того, на свято слід обов'язково йти в храм на урочисту літургію. У цей день проводиться таїнство причастя та віросповідання. Тому якщо вам потрібна аудієнція зі священнослужителем, вам потрібна порада наставника, то Чистий четвер – саме час це зробити.

Також, згідно з давніми традиціями, свічку, запалену в храмі, слід принести до себе додому. При цьому дуже важливо, щоб вона не погасла по шляху. Якщо ви виконаєте всі умови, то ваш дім весь рік буде під захистом Небес – не будуть страшні ні пожежі, ні хвороби.

Пам'ятайте, що в Чистий четвер важливо очистити не тільки свій будинок, але і свою душу. Тому не забувайте молитися, звертатися до Бога і благати прощення за свої невірні вчинки.

Згідно з повір'ям, якщо паска вийшла пишною – чекай щастя і благополуччя. Якщо ж черствою – це до хвороб і бідності.

Щоб в майбутньому році в сім'ю приходили гроші, слід в відро налити води, покласти туди монети, а потім вимити свій будинок цією водою. А після збирання розкладіть монетки по кутах житла.

Чистый четверг фото: pixabay

Чого не можна робити

Як і на інші православні свята, в Чистий четвер існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Божий.

Зокрема, в цей день заборонено сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

Також не рекомендується працювати в цей день. При цьому шити, прати, прасувати, робити роботу по дому дозволено. Однак пам'ятайте, що православні свята потрібні для душевного відпочинку, щоб людина могла поміркувати про життя, про свої правильні і неправильні вчинки.

Згідно з ще одним правилом, в цей день категорично не можна давати в борг гроші або будь-які інші речі. В іншому випадку існує ризик, що таким чином ви віддасте людині і власне щастя.

Згідно з повір'ям, люди, які в Чистий четвер будуть розводити бруд, весь рік проживуть в смітті і безладді.

У Чистий Четвер заборонено плювати на землю. Інакше Небеса покарають за неповагу до матері Землі.

Незважаючи на те, що з давніх-давен люди виконували в Чистий четвер різні обряди і змови, Церква негативно ставиться до подібних речей, називаючи їх відлунням язичництва.

Обряди

Згідно з давнім повір'ям, у Чистий четвер можна з легкістю зняти з себе порчу. Для цього потрібно умити обличчя до заходу Сонця, вимовляючи такі слова: "змиваю з себе те, що напустили вороги, то, від чого душа томиться, все Чистим четвергом змивається".

Якщо дівчина планує найближчим часом вийти заміж, то під час прибирання будинку потрібно вимовити: "який світлий і прекрасний Чистий четвер, такою і я буду для свого улюбленого".

А ось щоб позбутися сварок в сім'ї, також існує особливий обряд. Для цього потрібно взяти шматочок хліба, посипати його сіллю і сказати: "сіллю посипаю, спокій і щастя в сім'ю повертаю".

Взагалі вважається, що сіль в Чистий четвер знаходить особливу силу. Тому здавна християни насипали сіль в мішечок, святили його в храмі, а після зберігали весь рік біля ікон. Такий сіль виконувала роль свого роду оберіга, який захищає будинок від злих сил і негативної енергії.

Чистый четверг фото: pixabay

Молитва

«Господи мой, в руки Твоєго прєвєликого милосєрдия, вручаю душу и тєло свои, помыслы и чувства мои, прошу совєтов Твоих во всєх дєяниях и движєниях моих. Прошу очистить душу мою и помочь мнє со спокойствиєм принять кончину живота моєго, и в послєдние мгновєния издыхания моєго вєрить в упокоєние души в Царствиє Нєбєсном. Прошу тєбя, Прємилосєрдный Божє, простить мнє всє мои прєгрєшєния и защитить мєня на Судє Страшном. Очисти, Господи, душу мою от свєршєнных мною грєхопадєний и зла. Дай мнє сил исправить мою жизнь, избавь от зла всякого и защити от бєсовских искушєний. Молю тєбя о твоєм чєловєколюбии, защищай мєня от злых и нєдобрых людєй. От врагов видимых и нєвидимых отдали мєня, позволь идти правєдной дорогой. Даруй мнє кончину бєзболєзнєнную послє покаяния. Даруй надєжду на прощєниє и благословєниє Твоє. Аминь».

«Чистый Чєтвєрг, прошу тєбя, стань мнє отцом, обрати на мєня своє вниманиє. Свєтлый дєнь, Святой єнь, ты чистый и ясный, так сдєлай и мою жизнь свєтлой и ясной, бєз проблєм и душєвных мук. Аминь».