Наступні дванадцять днів, починаючи з Різдва і закінчуючи Хрещенням, називають Святками. Що це за дні, чим вони особливі і що треба робити на Святки - розповімо вам сьогодні.

Різдвяні Святки

Ще в 5 столітті з'явилася традиція називати дванадцять днів від Різдва до Хрещення - святими. Святки також називають днями “від зорі і до води”. На Хрещенні закінчується період зимових релігійних свят. У різних народів називають по-різному: святі дні, коляда, святі вечори.

У цей час не тільки православні християни дотримувалися традицій. У Римській імперії з 25 грудня по 6 січня за старим стилем, влаштовували ворожіння. На території України до хрещення Русі влаштовувалися театральні вистави, ігрища з перевдяганнями і піснями. Гуляння по вулицях у костюмах - це язичницька традиція, з нею намагалися боротися ще в Російській імперії, але традиція все одно дійшла до наших днів.

Щоб об'єднати слов'янські традиції і релігію, в Російській імперії вирішили святкувати святки, називаючи дні язичницьких святкувань святими, формуючи нові традиції і заборони.

Святки, https://drunkyhorse.com/tag/svjatki/
Святки

Популярні новини зараз

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Що робити на Святках

У святі дні віруючі християни ходять до церкви. За Святки прийнято відвідати хоча б одне богослужіння. Сучасні парафіяни залишають для себе неділю вдень для храмів.

На Святки зазвичай займаються благодійністю. У цей період прийнято не тільки давати милостині, але і їздити в державні заклади до нужденним. Багато проводять свята для дітей, збирають речі і їжу для людей похилого віку і відправляються у віддалені райони країни, щоб зробити ремонти або допомогти будинкам маляти.

Неможливо уявити Святки без святкових колядок. Діти і підлітки ходять по домівках, співають пісні, засівають і отримують винагороду за це. Суть колядок у тому, що вони славлять Господа, закликають вищі сили допомагати в Новому році сім'ї, просять Бога подарувати будинку благополуччя, а всім членам сім'ї здоров'я. Вважалося, що колядників не можна виганяти і якщо вже постукали в двері, то впустити. Щоб не пропустити своє щастя.

У слов'янській традиції колядники ходять ряджені у тварин і фантастичних істот. Вони вимагають солодощі, співають пісні і танцюють. У європейській традиції колядники розігрують сценку приходу волхвів. Ходять вони зазвичай групами та створюють святковий настрій протягом усіх дванадцяти днів.

У січні день починає збільшуватися. Зазвичай, господині починали пекти млинці і печиво - символи сонця. Фірмове частування на Святки - порося. Він символізував добробут у майбутньому році. Але для традиції підійдуть будь-які м'ясні і рибні делікатеси.

Особливо мила традиція - запалювання свічок з приходом темряви кожен день на Святки. Горіння свічки символізують божественне світло. Радимо створити традицію і запалювати свічки по будинку в ці дні, створюючи камерну атмосферу.

Раніше плодові дерева у дворі прикрашали замість ялинок. Різнокольорові стрічки і гірлянди розвішували по гілками груш та яблунь, що означало заклик весни - початок подовження дня.

Чого не можна робити

Святки - це час відпочинку, молитов і сім'ї. Протягом 12 днів не можна постити і лаятися з сім'єю. Прибирання, робота, вирішення важливих питань повинні відійти на задній план.

Бажано закінчить святкові посиденьки за столом і почати замислюватися про навчання або про розвиток. Не дарма прийнято ходити в церкву - треба закінчити порочне коло поеданий салатів.

Як не дивно, але на Святки не можна сумувати. У цей час наші предки особливо яскраво гуляли і раділи життю. Це було пов'язано з тим, що поки не почався сезон роботи на полях, можна було відпочити від важкої роботи. В давнину, на весь період святок люди проводили катання на санках, гуляннях і галасливих вечори з друзями і родичами.

Не бути на самоті - основний закон Святок. за дванадцять днів треба зустрітися з усіма друзями і піти в гості до всіх родичів. В святі дні не можна залишатися вдома і відмовлятися від галасливої компанії.

На Святки не можна полювати і рибалити. Все, що хотіли зловити вже зловили до Різдва. У цей період мисливці повинні забути про хобі і відпочивати.

У дванадцять днів не можна відмовляти в допомозі. Особливо дітям. Все, хто що-небудь попросив у вас повинен це отримати. Тому в цей період люблять жертвувати гроші нужденним.

Жінкам в цей час заборонено грати в азартні ігри. Кажуть, що це може вплинути на те, коли її заберуть заміж.

Приказки на Святки

  • На Святки тільки вовки одружуються.

  • Від Різдва до Хрещення полювати на звірів і птахів гріх — з мисливцем нещастя трапиться.

  • Одна кутя на людей, інша на худобину, а третя на врожай.

  • Пройшли Святки, шкода розлучитися, прийшла Маслина — кататися.

  • Мокрі святки - мало врожаю .

  • Ясні святки - повні комори.

Святки, https://35photo.pro/photo_2835138/
Святки

Обряди і ворожіння на Святки

У період після Різдва багато дівчат і молоді хлопці ворожать. На Святки можна дізнатися, що готує доля, коли відбудеться заміжжя, скільки років проживеш і тд. Деякі виконують обряди на красу, любов і багатство.

Якщо ви чекаєте гостей, приготуйте кожному сувеніри. Можна спекти печиво у формі корови, бика, кози. Але можна подарувати будь частування або невеликі подарунки. Заговорити треба всі подарунки вночі напередодні приходу гостей: “Прийшла Коляда, отворю ворота - колядників впущу, чим можу, пригощу. Чим можу, одарю та привечу. Щоб був мені повний рік, повний грошей - не турбот!”

Змова на сережку - один популярних ритуалів. Для цього треба вночі запалити свічку, пронести над її вогнем сережку, тільки що вийняту з вуха, і сказати: “Для милого дружка - сережку з вушка. Її в Святки оброню - своє щастя знайду. Милий підніме так мені протягне. Я ж не сережку прийму - серце милого візьму. Воно сережкою до мого серця приколеться, так само забилося, любов'ю наповниться. Хай буде так! Амінь”. У загальній компанії з вашим коханим, треба впустити сережку біля нього. Щоб він підняв її і подав вам.

Грошові обряди теж супроводжуються словами, закликають фінансове благополуччя. Для залучення грошей треба покласти під подушку велику купюру і проговорити: “Лежить грошик під периною пухову, під простынкою лляною та білою. Ніжиться, не хвилюється, і я її тривожити не буду. Як втомиться вона боки на Святі дні отлеживать, так почне працювати так крутитися, рости та прибувати, та подружок скликати. Злетяться вони зі всього світу під перину цю. Так тому бути! Амінь”.

Колядки на Святки

****

Коляд, коляд, колядниця.

Добра з медом паляниця.

А без меду не така,

Дайте, дядьку, п'ятака.

Як не дасте п'ятака,

Візьму бика за роги.

Не давайте копійки,

Бо порвуться кишеньки,

Будьте, люди, гонорові!

Дайте гроші паперові.

****

Дай, Боже, вечір добрий!

Дайте пиріг довгий.

А хоч коротенький,

Так мачку повненький,

Без ручок, без ніжок,

Щоб не побіг у сніжок!

Та не ламайте,

Та по цілому давайте.

****

Ой на річці, на Йордані,

Там Пречиста різі прала,

Свого сина сповивала,

На ялині колихала.

Прилетіли три янголи,

Взяли Христа під небеса.

Всі небеса розтворилися,

Всім святим поклонилися.