5 грудня 1952 року у Лондоні сталася моторошна екологічна катастрофа – місто огорнув щільний отруйний туман, що мав характерний запах. Явище, що увійшло в історію як Великий Смог, трималося цілих п'ять днів.

Інцидент стався майже 70 років тому, однак ця катастрофа увійшла в історію. В результаті події стався смертельний колапс й багато смертей. Від проблем із диханням загинуло близько 12 тисяч осіб, а ще 150 опинилися у лікарні.

"Я пам'ятаю 1952 рік, мені було дев'ять. Я ледве міг побачити шкільний автобус, на якому мав дістатися місця навчання, а мого батька проводжав додому поліцейський із смолоскипом. Тато дійшов до нашої вулиці, однак був повністю дезорієнтованим. У поліцейського був смолоскип, і він використав його для того, щоб прочитати назву вулиці та номер будинку", — так пригадує події 1952 року у матеріалі The Guardian Дейв Гіггінс.

Екологічна катастрофа у Лондоні

Cмог розвіявся так само швидко, як і з'явився – 9 грудня. І лише впродовж наступних тижнів британці по-справжньому усвідомили масштаби катастрофи.

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Статистичні дані, зібрані медичними сервісами, показали, що лише протягом п’ятьох діб туман убив 4000 осіб. Більшість з них були дітьми, людьми похилого віку або тими, хто мав історію хвороб дихальних шляхів. Ще 150 тисяч жителів Лондона опинилися у лікарні. Підвищений рівень смертності було зафіксовано й у наступні місяці й навіть роки.

Шок, викликаний цим жорстоким уроком, змусив людей змінити своє ставлення до забруднення повітря. Лихо з усією очевидністю продемонструвало людям в усьому світі, що ця проблема є безпосередньою загрозою для життя людей. Були прийняті нові екологічні стандарти, спрямовані на обмеження використання брудних видів палива в промисловості й на заборону сажевмісних вихлопних газів.

Смог у Лондоні

Досі невідомо, що стало причиною такого інциденту. Зазначається, що листопад та початок грудня 1952 року були дуже холодними, і жителі міста спалювали велику кількість вугілля, щоб зігрітися.

За нормальних умов дим від спалювання просто піднявся б догори у атмосферу та розпорошився там. Проте 4 грудня 1952 року регіон опинився під владою антициклону. Він підштовхнув повітря вниз – опускаючись, воно нагрівалося. Проте повітря внизу, близько до землі, було значно холоднішим, що створило інверсію.

Нагадаємо, Зеленський затвердив п'ять сценаріїв для Донбасу перед зустріччю в Нормандському форматі.

Як повідомляв портал Знай.uа, глава МЗС Пристайко розкрив подробиці "Нормандського формату".

Також портал Знай.uа писав, що США заявили про участь у "нормандському форматі" та виправдали Росію.