Археологи з Американського університету в Каїрі, Єгипет, змогли відновити рельєф зображення лику Хатшепсет, давньоєгипетської принцеси. Дівчина жила приблизно 4000 тис. років тому. Її портрет з'єднували з крихітних фрагментів дерев'яного саркофага, в якому вона була похована. Саркофаг знайшли в піраміді, яку нещодавно виявили.

Розкопки, Twitter @egyptfwd

Гробницю знайшли ще у 2017 році в некрополі Дахшуре, західний берег Нілу. Він знаходиться всього в парі десятків кілометрів на південь від Каїра. За словами археологів, гробниця належала до епохи XIII династії.

Лик Хатшепсет, Яндекс Дзен

Гробницю розграбували давним-давно, але зберігся саркофаг. Труну принцеси розкололи грабіжники, щоб вкрасти посудини, в яких зберігали внутрішні органи. Залишився лише сам ящик від
посудин. На ящику археологи змогли розібрати напис: "дочка царя Хатшепсет". Також в ящику наші алебастрову плиту, на якій було написано ім'я фараона Амені Кемау. Він правив приблизно два роки, і про нього дослідникам практично нічого не відомо. Принцеса була його донькою.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

Нагадаємо, раніше археологи оторопіли від 2000-річної знахідки: вражаючі кадри.

Також Знай.uа писав про два кинджала, меч та відро: як українець знайшов унікальний скелет, його не можуть розкрити таємницю майже 100 років.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що вчені заглянули всередину древньої мумії, побачене вразить кожного: 3 хвоста і 5 лап.