Археологи уже впродовж 90 років намагаються встановити, чий скелет знайшли в Празькому граді. Дані останки, які датують 10 століттям знайшов ще у 1928 році український археолог Іван Бортківський.

Останки не давали спокою як нацистам, так і комуністам. Кожні намагалися витлумачити їх у власній ідеології.

Його знайшли в незвичайній позі, голова була повернута на бік. Поруч з ним лежало два кинджала і меч. Також близько ліктя знаходився предмет, який міг би бути бритвою або середньовічної запальничкою. Біля правої ноги стояло щось схоже на відро. Такі предмети свідчили про високий статус власника.

Скелет, BBC
Скелет вікінга

Була версія того, що покійним був вікінг. Головним доказом цього був меч, який був дуже якісно зроблений і схожий на мечі вікінгів Північної Європи, на території сучасних Німеччині та Англії.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

У 1939 році, коли Прагу захопили нацисти, вони почали дотримуватися цієї точки зору. Ця версія добре вписувалася в їх наратив про расову чистоту.

Нещодавно професор Сондерс опублікував статтю про цей скелет в журналі Antiquity, у співавторстві з професором Волкером Гейдом, археологом з Гельсінського університету, який зараз працює над аналізом ДНК, що може частково прояснити етнічну приналежність воїна.

Археолог Іван Борковський

"Строката колекція речей у власності цього чоловіка, можливо, символізує його багатогранну особистість. Навряд чи можна однозначно сказати, він вікінг або слов'янин", - розмірковує професор Сондерс.

Нагадаємо, археологи розкрили спосіб спілкування фараона з підданими.

Як повідомляв Знай. ua, загадочнейший храм світу перевершив Стоунхендж і Сфінкс.

Також Знай. ua писав, що в Амстердамі роздають історичні уламки міста.