В Туреччині археологи виявили храм, вік якого нараховує 11 300 років. Знайшли храм в Бонджуклу Тарла в районі Даргечіт в Мардіне. На думку вчених, план храму, де знайшли 3 з 4 обелісків, дуже схожий за структурою на левиний обеліск в храмовому комплексі Гебеклі-Тепе.

За весь час археологами були знайдені шумерська, аккадська, вавілонська, хеттская, ассирійська, урартська, римська, аббасидська, сельджукська та османська цивілізації, а також 25 цивілізацій у Мардін-Даргечіте (Туреччина, - ред.), та стелу неолітичного періоду з 4 стел, повідомляє портал "Хвиля" з посиланням на Аrkeolojik Нaber.

Фото розкопок

Археологічні розкопки почали проводити ще у 2012 році. Займалася їх організацією дирекція музею Мардіна, це було частиною "Дослідження по документуванню і порятунку культурних цінностей, що залишилися в зоні взаємодії греблі Ілісу і проєкт ГЕС".

Фото розкопок

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

В знайденому храмі в Бонджуклу Тарла виявили чотири стели - зображень на них немає, хоча зазвичай на стелах присутні написи або малюнки. Під час розкопок з'ясувалося, що одна зі стел вже зруйнована, проте решти три вчені змогли викопати в їх первісному вигляді. Храм займає площу в 80 м2.

За словами археологів для будівництва цього найдавнішого храму використовували камені маленького розміру і будівельний розчин. В даний момент вчені продовжують розкопки, їм ще не вдалося дістати до фундаменту храму. Археологи планують, що зможуть дістатися до фундаменту до кінця наступного місяця.

Фото розкопок

Храмовий комплекс Гебеклі-Тепе виявили в 1963 році, а у 2018 році його визнали об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розкопки цього комплексу поміняли уявлення про хід історії в ранньому неоліті Близького Сходу і Євразії.

Нагадаємо, раніше в Мексиці робочі відкрили тунель в минуле: археологам довелося увійти в "загробний світ", фото.

Також Знай.uа писав, що у Львові розкопали найдавніше підземелля, археологи п'ють шампанське: сенсаційні кадри і подробиці.

Ще Портал Знай.uиа повідомляв, що археологи розкрили спосіб спілкування фараона з підданими: які таємниці зберігають піраміди Єгипту.