Запитайте будь-якого українця, що він чув про Житомир, і вам пролунають майже однакові відповіді: житомирські шкарпетки, солодощі і легендарна 95 аеромобільна бригада, яка обороняла Донецький аеропорт.

Скеля "Голова Чацького" (Житомир)

Ось, в принципі, і все. Але не тільки цим славиться місто. Тут, серед дикої природи, де майже не зустрінеш галасливих компаній, а повітря застигло, наче у просторі і часі зовсім не рухається, прихована чи не найбільша загадка цивілізації - легендарна без перебільшення скеля Чацького.

Скеля "Голова Чацького" (Житомир)

Місцеві знають про неї чимало, а студенти облюбували місце вже давно: деякі приходять усамітнитися, інші навпаки - вшанувати пам'ять того, хто за давнім повір'ям саме тут зустрів свою смерть, але не здався на поталу долі.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

Скеля "Голова Чацького" (Житомир)

По суті "Голова Чацького" у Житомирікам’яне погруддя на березі річки Тетерів з гарним орлиним профілем. Це унікальна пам'ятка природи, що утворилася через вивітрювання гірських порід граніту. Вона з’явилась набагато тисячоліть раніше, ніж саме місто. Довкола неї – безліч легенд та повір’їв. За однією з них був колись такий собі козак Чацький, якого переслідували поляки, а він стрибнув зі скелі, щоб уникнути полону.

Скеля "Голова Чацького" (Житомир)

Але серед молоді найбільш популярна зовсім інша версія, про кохання. Саме тому скелю вважають "Меккою романтиків Житомира" та гостей міста.

Скеля "Голова Чацького" (Житомир)

Ще одна легенда розповідає, що у бідняка Чацького була донька, на яку поклав око багатий вельможа. Батько, рятуючи доньку, зійшовся у двобої з кривдником, проте був скинутий зі скелі. А та за ніч набула рис його обличчя. Чому приходять сюди самітники? У кожного своя історія.

Хтось писав тут слізні вірші, інші "перехиляли чарку за світле майбутнє", ще хтось віддавався екстриму наповну і навіть хотів повторити "подвиг" загиблого відчайдуха. На щастя, такі випадки закінчувалися не плачевно, але ми радимо вам: якщо все ж таки доля закине у "богом забуте місто", як про нього говорять самі мешканці, ніколи не повторюйте таких трюків. Життя прекрасне.

За іншою версією ця назва виникла у ХІХ ст., пізніше козацьких часів. Іменем Чацького названий був провулок у Житомирі. Скоріш за все обидва вони були присвячені Тадеушу Чацькому (1765 – 1813) – польському історику, просвітнику, відкривачу шкіл на Волині.

Він же відкрив Кременецький ліцей, на базі якого згодом відкрився університет Св. Володимира у Києві (Національний університет Т.Г.Шевченка) та Волинську гімназію в Житомирі (тепер Житомирський державний університет ім. Івана Франка).

Як доїхати до Житомира: Автобусами з Києва (з автостанції на Московській площі) або електричкою приблизно за дві години. Координати: 50°14’26.97”N, 28°38’40.53”E

Нагадаємо, в селі Городківка на Вінниччині знайшли антропоморфну кам'яну стелу часів бронзової епохи.

Як повідомляв Знай.ua, група дайверів відвідала уламки легендарного "Титаніка".

Також Знай.ua писав, що археологи розкрили спосіб спілкування фараона з підданими