Наразі багатьом видам тварин загрожує вимирання. І виною цьому діяльність людини та кліматичні зміни. Відповідно до звіту ООН, опублікованому цієї весни, зникнення наразі загрожує одному мільйону з дев'яти мільйонів усіх живих організмів, що населяють нашу планету.

Але не все так безнадійно, нині вчені зі всіх сил намагаються знайти нові способи, за допомогою який можна їх вберегти вимираючі види:

Трансплантати для порятунку коал

Одними з тварин, які зараз стикаються з загрозою вимирання, є коали. Вони мешкають у Австралії у евкаліптових лісах. І, як зазначається у матеріалі The Washington Post, лише за останні два роки у регіоні зникло близько 70% з 8 тисяч коал.

Однією з причин вимирання тварин є кліматичні зміни. Проте ситуацію погіршує й руйнація їхнього природного середовища існування – евкаліптових лісів - людиною.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Коали харчуються виключно листям евкаліптових дерев. З нього вони отримують усю потрібну собі вологу та поживні речовини – хоч останніх у волокнистих та токсичних для більшості тварин рослинах не так багато.

Коли площі евкаліптових лісів почали скорочуватися, суттєво зменшилися й запаси їжі коал. А деякі популяції тварин навіть почали голодувати. З певної причини коали, що звикли їсти прутовидний евкаліпт, нізащо не хотіли вживати споріднений вид рослини – евкаліпт косий. Тварини гинули навіть попри те, що просто біля них були евкаліптові дерева.

Щоб з'ясувати, у чому полягає проблема, австралійські учені дослідили екскременти коал, що харчувалися різними видами евкаліпту, і дійшли сенсаційного висновку. З'ясувалося, що мікробіом кожної популяції коал різниться між собою та містить різні види бактерій залежно від рослин, які тварини споживають.

Це наштовхнуло учених на ідею, що коал можна врятувати за допомогою фекальної трансплантації. Протягом дев'ятьох діб учені поміщали у кишечник коал, що звикли харчуватися суто листям прутовидного евкаліпту, зразки фекалій їхніх родичів, що їли косий евкаліпт.

Близько трьох тижнів потому учені з'ясували, що, попри те, що мікробіом популяції значним чином не змінився, кількість бактерій, що дозволяли їхнім родичам вживати інший вид евкаліпту, суттєво виросла. Згодом й самі коали змінили звичний раціон.

Сайт знайомств для жаби

Неординарним методом рятували від вимирання і жабу Ромео, представника виду водяних жаб Сехункас. Зоологи побоювалися, що Ромео - останній представник свого виду, адже таких жаб уже понад десятиліття не бачили у дикій природі.

Міжнародна слава прийшла до Ромео торік, коли для нього створили профіль на сайті знайомств та почали збір коштів для експедиції до віддалених джунглів, де може мешкати потенційна наречена.

Пару жабі знайшли через рік після того, як профіль було створено. Вчені відшукали п'ятьох представників Сехункас – трьох самців і двох самиць - протягом експедиції до Болівійського лісу.

У березні 2019 року до Ромео підсадили одну самицю, яку назвали Джульєтою. Вчені спочатку переймалися, що тварини не поладнають, проте їхні побоювання виявилися марними. Наразі жаби живуть у одному акваріумі. Учені сподіваються, що за допомогою них та інших знайдених у Болівії представників виду водяних жаб, що вмирають, вдасться відродити.

Порно для панд

Уразливий охоронний статус мають й інші представники родини ведмежих – панди. У світі лишилося лише близько 2 тисяч представників цього виду, який мешкає здебільшого у бамбукових лісах західного Китаю. Наразі площі цих лісів поступово скорочуються, і ведмеді втрачають своє природне середовище існування. У неволі розводити цих тварин непросто.

Овуляція у самок трапляється лише раз на рік, навесні, у період від березня до травня. Дитинча самка може зачати лише протягом 2-3 днів овуляції, що означає, що саме у цей момент вона повинна спарюватися з самцем.

Складнощі виникають й з іншої причини – панди дуже перебірливі. У природі за увагу однією самки нерідко змагаються четверо або п'ятеро самців, з-поміж яких вона обирає одного. Натомість неволі ж панди нерідко відмовляють потенційному залицяльнику, якщо він їм не сподобається.

Щоб збільшити популяцію цього виду, китайські дослідники вдавалися до різних методів – від віагри до показу тваринам відео з пандами, що спарюються. Віагра виявилася недієвою, однак порно спрацювало.

Останній метод набув популярності після того, як 2006 року зоологи у Таїлінді показали відео сексу панд кільком представника виду у зоопарку Чанг Маі. За словами авторів проєкту, унаслідок цієї методики народилося 31 дитинча панд

Методика працює значним чином завдяки тому, що під час перегляду порно-роликів тварини не лише збуджуються, а й навчаються – адже у природі панди є досить самотніми тваринами, тому не завжди одразу розуміють, як саме працює процес спарювання.

Лососева гармата

Через діяльність людини у небезпеці опинилися й популяції лососевих та осетрових риб. Дамби, які споруджують люди, перешкоджають природній міграції тварин, через що вони не можуть потрапити з морів до річок, де зазвичай відкладають ікру.

На невеликих греблях цю проблему зазвичай вирішують за допомогою встановлення спеціальних підйомників для риби. На великих – рибу виловлюють та перевозять вище за течією – частина риби, як правило, гине.

Обидві технології є неідеальними і завдають лососевим чимало стресу. Щоб спростити процес "транспортування" риби до місць нересту, учені Whooshh Innovations розробили спеціальну вакуумну гармату.

Вона всмоктує лососевих та осетрових усередину за допомогою електричних насосів та транспортує їх до місця призначення гнучкими трубами (подібна технологія свого часу використовувалася для доставки повідомлень між банками, лікарнями тощо).

В цілому, лососева гармата транспортує до 40 рибин середнього розміру за одну хвилину. У день вона може перемістити близько 60 тисяч особин. Рибі подібне транспортування не шкодить.

Нагадаємо, раніше Зеленський відправив сина в 1 клас.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Євген Кошовий показав фото з домашнього архіву.

Також "Знай.ua" писав, що зірка "Жіночого кварталу" оголилась на сцені.