Дослідники змогли відтворити парфуми, яким, можливо, користувалася сама Клеопатра понад дві тисячі років тому.

Про це заявили археологи Гавайського університету в Маноа.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Вчені залучили до дослідження команду парфумерів, поставивши собі за мету відтворити аромат, яким могла користуватися цариця Клеопатра. Для цього дослідники вивчили осад, що залишився у стародавніх пляшечках.

"Це були Шанель №5 Стародавнього Єгипту. Вона користувалася найдорожчими парфумами стародавнього світу”, – розповів Роберт Літман, представник команди археологів виданню Atlas Obscura.

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Клеопатра

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Ще у 2012 році під час розкопок стародавнього міста Тмуїта дослідники виявили будинок торговця парфумами, а в ньому сліди виробництва та скляні пляшечки з рідиною. Місто Тмуїт - батьківщина двох найбільш відомих парфумерів стародавнього світу.

Згідно з легендою на першу зустріч з Марком Антонієм Клеопатра припливла на кораблі під червоними вітрилами, який пахнув настільки сильно, що великий полководець втратив дар мови. Звідси ж пішла легенда про те, що запах цариці Клеопатри обожнював навіть вітер.

Аромат з амфор вловити не вдалося, але в них збереглися висушені залишки, з якими вчені проводять хімічний аналіз. А поки науковці відтворили аромат, використовуючи формули, знайдені в стародавній materia medica та інших текстах. Обидва ці аромати містять мірру – природну смолу, яку видобувають з терну, що росте на Аравійському півострові. Згідно з рецептом, вчені додали кардамон, оливкову олію і корицю. Літман зазначає, що аромат вийшов дуже сильним, приємним і злегка мускусним.

Парфумер Менді Ефтель, яка завідує музеєм натуральних ароматів в Берклі, Каліфорнія, вважає, що парфуми для Клеопатри, швидше за все, виготовляла фабрика, яка працювала винятково для потреб цариці. Сама Менді Ефтель відома тим, що у 2005 році відтворила похоронний аромат, використаний при муміфікації 2000-річної мумії єгипетської дівчинки, яку назвали Шеріт. Після муміфікації духи перетворилися в густу чорну смолу, яка густо покривала обличчя і шию дитини.

Нагадаємо, раніше на Еквадорі археологи відкопали докази існування невідомої цивілізації.

Також Знай.uа писав, що під Одесою знайшли унікальний "торговий центр", археологи не вірять власним очам.

Ще портал Знай.uа повідомляв, що українські археологи викопали "маленького Ісуса.