1. Антикітерський механізм

Донині цей незвичайний механізм залишається однією з головних загадок серед археологічних знахідок. Він швидше нагадує реквізит з фільму або фантастичний прилад. Дослідники довго намагалися розгадати його таємницю.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Цей механізм знайшли на затонулому грецькому кораблем, і йому, за підрахунками археологів, не менше 2000 років. Він зроблений з чистої бронзи, складається з більш дрібних механізмів і шестерень. Спочатку припускали, що це один з варіантів астролябії. Цей спеціальний прилад міг заміряти розміри космічних об'єктів. Але сучасні дослідники з'ясували, що це справжній астрономічний календар! Зараз він залишається серед всіх інших знахідок свого історичного періоду найскладнішим механізмом.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

2. Гебеклі-Тепе

В науці прийнято вважати, що стародавні люди спочатку вибирали собі постійні місця проживання, будували ферми і обробляли поля під сільське господарство, а потім вже зверталися до віри і будували храми. Так у наукових колах говорять про період з 8000 року до н. е .. Але ця знахідка ставить під сумнів звичну думку.

У 1994 році в місцевості Гебеклі-Тепе, Туреччина, знайшли неймовірний історичний пам'ятник, яка стала основною нової теорії про життя найдавніших людей.

Гебеклі-Тепе - на даний момент найдавніше відоме науці релігійне місце в світі. Воно складається з безлічі древніх кілець і кам'яних стовпів, на яких вырезблены деталізовані зображення тварин. Приблизний час побудови незвичайного місця - 10 тисячоліття до н. е. Найімовірніше, що його побудували кочівники, які не займалися сільським господарством в цій місцевості (сільське господарство з'явилося тут всього 5 століть тому).

Можливо, що дослідники помилково уявляли собі хід життя стародавніх людей. Не виключено, що саме релігія подтакливала їх вибирати місця проживання, облагороджувати їх і будувати ферми, а не навпаки.

3. Туринська плащениця

Туринська плащениця - знахідка, яка покрита таємницею і допущеннями вже багато століть. Прийнята вважати, що саме в ній поховали Ісуса Христа. На довгому шматку цієї тканини залишилися краплі крові і темний, але помітний відбиток людського тіла.

У 1353 році католицька церква офіційно визнала туринську плащеницу. Її тоді випадковим чином знайшли в церкві міста Лірі, Франція.

Про туринську плащеницу ходить легенда, відома ще з 30-33 рр. Як свідчить легенда, сувій тканини спочатку привезли і Іудеї (сучасна Палестина) в Едесу (знаходиться в Туреччині), а потім в Константинополь (Стамбул). У 1204 місто розграбували хрестоносці, плащеницу переправили в Афіни, і вона пробула там 20 років.

У 1980 вчені з усього світу провели дослідження шматочка туринської плащеницы, з допомогою радіовуглецевого тесту вони визначили її вік. Результати були шокуючими, її зробили в період з 1260 по 1390 рр. З тих пір, багато хто вважає, що туринська плащениця лише середньовічна підробка. Однак чимала частина людей переконана, що вчені могли взяти шматочок, який пришили до плащенице вже після смерті Христа. Тому він і опинився "новим".

Нагадаємо, раніше на Еквадорі археологи відкопали докази існування невідомої цивілізації.

Також Знай.uа писав, що під Одесою знайшли унікальний "торговий центр", археологи не вірять власним очам.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що українські археологи викопали "маленького Ісуса.